Pooštravanje mera uvoza brašna u Makedoniju šteti našim izvoznicima

Pooštravanje mera uvoza brašna u Makedoniju šteti našim izvoznicima

Udruženje Žitounija iz Novog Sada podnelo je inicijativu državnim organima da se uvedu mere reciprociteta prema uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije.

Brašno - © Pixabay

Iz ovog udruženja optužuju vlasti Makedonije da su uvedenim merama, učinili da uvoz brašna iz Srbije bude „gotovo neisplativ“.

Saveti: Kako da napravite brašno od kestena

„Stvarni cilj novih procedura, koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede Makedonije, jeste da se uvoznicima brašna iz Srbije znatno povećaju troškovi uvoza i manipulacije brašnom, kao i produžavanje vremena stavljanja brašna u promet na domaćem tržištu, odnosno da se uvoz brašna iz Srbije učini gotovo neisplativim“, navela je Žitounija u saopštenju.

Dodaje se da srpski izvoznici zbog tih mera makedonskih vlasti očekuju realan pad izvoza brašna na makedonsko tržište i značajne ekonomske štete.

Vodenički kamen – put ka zdravom hlebu

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je nadu da će se uskoro pronaći rešenje za spor oko izvoza srpskog brašna u Makedoniju.


Ova vodenica je stara 100 godina, a i dalje radi

Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna. U Ministarstvu trgovine su za “Politiku” rekli da su se, preko Cefte, obratili nadležnima u Makedoniji i zatražili objašnjenje oko uvođenja novih mera na uvoz srpskog brašna. Politika prenosi da spor oko izvoza brašna u Makedoniju traje već godinama.

Izvor: B92, Večernje Novosti


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica