Novo otkriće u ishrani biljaka: Gladni listovi stimulišu koren da uzima više azota

Novo otkriće u ishrani biljaka: Gladni listovi stimulišu koren da uzima više azota

Novo otkriće u ishrani biljaka: Gladni listovi stimulišu koren da uzima više azota - © Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Nagoja otkrili su da, kao odgovor na potražnju azota u lišću, biljke proizvode hormon koji putuje od lišća do korena da bi stimulisao unos azota iz tla. Ovaj hormon proizvodi se u lišću kada biljci nedostaje azot, a deluje kao signal koji reguliše potražnju i snadbevanje azotom između mlade biljke i korena. Otkriće je nedavno objavljeno u časopisu Nature Communications.

Azot je esencijalno hranivo za rast biljaka i vrlo važan element za proizvodnju useva. Koren biljke uzima iz zemlje azotno hranivo u obliku nitrata, a koliko azota je potrebno biljci zavisi od faze rasta izdanka. Što lišće i stabljika postaju veći, biljci je potrebno više azota.

Istraživački tim proučavao je kako koren biljke zna kolika je potreba izdanka za azotom. Otkrili su hormon CEPDL2 u lisnim venama, koji se jako brzo proizvodi u velikim količinama kada listu nedostaje azot i kreće se od izdanka do korena.

Nasuprot tome, istraživači su pokazali da biljkama kod kojih je uništen ovaj hormon lišće ostaje malo u kasnijem periodu rasta, kada izdanak zahteva puno azota, što znači da biljka ne može pravilno da raste bez ovog hormona.

Danas, kada se svuda u svetu koristi previše azotnog đubriva, što dovodi do kontaminacije okoline i povećanje cene hrane, postavlja se pitanje, šta ako bi biljke mogle same efikasnije da regulišu unos azota?

Istraživači sa Univerziteta Nagoja pronašli su ključ za ovaj problem.

„Povećanjem protoka ovog hormona biljke bi mogle efikasnije da apsorbuju azot, što bi na kraju moglo da smanji potrebu za veštačkim đubrivima“, objasnila je profesorka Jošikatsu Matsubajaši sa Univerziteta Nagoja.

Izvor: Science Daily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica