Novi projekat: 100 zadruga u 5 upravnih okruga

Novi projekat: 100 zadruga u 5 upravnih okruga

Sela u Srbiji se ubrzano gase. Mladi sve više odlaze u gradove. A glavni razlozi za to su nedostatak infrastrukture, društveno socijalni aspekt i neadekvatna pomoć države. Pitanje koje sve muči je kako oživeti sela Srbije?

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pokušava da uz pomoć mnogih stručnjaka i autoriteta iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture i sporta vrati mlade na selo.

U poslednjih desetak godina broj stanovnika u 5 upravnih okruga u Srbiji je dramatično opao. Novi projekat Ministarstva zaduženog za regionalni razvoj ima za cilj da oživi i ova ruralna područja kroz niz razlilčitih mera.

Mere projekta 100 zadruga u 5 okruga:

  1. Formiranje novih gazdinstava
  2. Finansijska i organizaciona pomoć za 100 zadruga u Srbiji
  3. Pomoć malim porodičnim firmama i zanatskim radnjama
  4. Podsticaji za domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i stvaranje etno sela
  5. Izgradnja i obnova atarskih i pristupnih puteva
  6. Izgradnja bunara za zalivanje
  7. Obnova i opremanje centara za okupljanje i rekreaciju mladih na selu
  8. Očuvanje običaja i manifestacija u tom kraju
  9. Očuvanje prirodnog bogatstva i zaštita okoline
  10. Edukacija i zdravstvena zaštita meštana

Sagovornici: Stefan Neagić, mladi poljoprivrednik
Prof.dr Jovan Marić, psihijatar
Milan Živadinović, fudbalski trener
Dragan Škorić, akademik
Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj

„Ko odlazi? Odlaze većinom mladi ljudi. Zašto odlaze? Odlaze zato što njihova domaćinstva nisu dovoljno konkurenta“, ističe Stefan Neagić, mladi poljoprivrednik.

On predlaže da država poljoprivredno zemljište da mladim ljudima i da se na taj način podigne konkurentnost njihovih gazdinstava.

„Radiće više ali će više i zaraditi“, zaključuje Stefan Neagić.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić je istakao da je Nacionalni tim prvi korak agrarne reforme, najbitnijeg projekta države Srbije. U pitanju je postranziciona reforma i ona mora da obuhvati pitanja zemljišnih odnosa, pitanja vlasništva, raspolaganja, gazdovanja.


„Ona istovremeno mora da se pozabavi pitanjima vezanim za sve bitne organizacije i institucije u poljoprivredi, a to je pre svega poljoprivredno gazdinstvo, poljoprivredna preduzeća, od onih malih, do velikih agroindustrijskih kombinata. Mora da se pozabavi pitanjima za nešto što se zove nova Razvojna agrarna Banka, nova Poljoprivredna komora“, navodi ministar Milan Krkobabić.

Ministar je posebno istakao značaj i u logu zadrugarstva u svemu tome.

Profesor dr Jovan Marić je naveo da se na selu moraju promovisati zdravi modeli porodičnog života. Na selu je vazduh zdraviji nego po gradovima, selo nudi zdravu hranu, bez pesticida. On takođe ističe da se mladi parovi moraju motivisati da imaju treće dete jer nas to jedino spasava od natalitetnog vakuma u kome se Srbija trenutno nalazi. Osim toga, sela se moraju pokriti savremenim tehnologijama, Internetom.


Milan Živadinović, fudbalski trener je istakao da najveći srpski igrači potiču sa sela.

„Ja nisam čuo da je neko potekao iz velikog grada. Znate, mi smo u velikim gradovima malo razmaženi. Imamo hiljadu i jednu zabavu za razliku od tih dečaka i devojčica koji nemaju ništa. I ova akcija zaslužuje svaku pohvalu“, zaključuje Milan Živadinović.


Akademik Dragan Škorić je istakao značaj zajedničkog doprinosa realizaciji zdravstvenog programa, kao i da su u fokusu mladi poljoprivrednici, zaustavljanje nihovog odlaska sa sela i vraćanje mladih na selo

„To je preporod 100 sela Srbije u 5 upravnih južnih okruga: Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Niškom. Sto sela, u periodu od 3 godine, mogu da računaju na nove infrastrukturne projekte“, ističe ministar Milan Krkobabić.

Ministar je naveo da to praktično znači da poljoprivrednici na selu mogu da računaju na vodu, kanalizaciju, uvođenje telefona.

„Mogu da računaju na nove zadruge, na pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, rešavanja pitanja zemlje, ali istovremeno što se tiče društvenog standarda, na put i funkcionalne objekte, poput obnovljenih domova kulture ili zadružnih domova. Hoćemo da u svakom od tih sela imamo jedan takav objekat, u kome ćemo imati sve one sadržaje, od zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, koji omogućavaju da se naši mladi poljoprivrednici opredeljuju da žive u tim mestima“, zaključuje ministar Milan Krkobabić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica