,,Kako ćemo se izboriti do kraja – ne znam!” OVAKO je Svetozar iz Konaka sumirao godinu!

,,Kako ćemo se izboriti do kraja – ne znam!” OVAKO je Svetozar iz Konaka sumirao godinu!

Sezona se približila kraju, ostalo je da se skine još nešto kukuruza i soje. Pravi je trenutak da sumiramo godinu i analiziramo kakva je ona bila za poljoprivrednike u Vojvodini. Svetozar Munćan iz Konaka podelio je sa nama svoje utiske.

Koja kultura se isplatila u Vojvodini?

,,Ove godine, po meni nijedna kultura se nije isplatila, ovo je izuzetno teška godina za nas poljoprivrednike. Što se tiče otkupnih cena – o tome nećemo ni govoriti, ni prinosi nisu neki, pošto smo mi imali leda ovde. Srednji Banat je uhvatilo nevreme strašno, tako da nemamo neke prinose. Kako ćemo se izboriti do kraja – zaista ne znam.

Koje kulture planiraš da gajiš sledeće godine?

Prošla godina je po meni bila jedna od boljih godina, što se tiče i prinosa i cena. Za dogodine zaista ne znam. Šta ćemo, kako ćemo, ne vidim neku perspektivu ovde – šta sejati, jer nijedna kultura ovde nije plaćena. Ići ćemo na neka minimalna ulaganja, pa ćemo videti. Biće kao i do sad – pšenica, repica, od svega po malo.

Da li razmišljaš o smanjenju zakupa ili prodaji mehanizacije?

Trenutno razmišljam o tome, mada ja mislim da mora doći neko bolje vreme. Tako da sam ipak optimista u tom smislu. Nećemo ništa prodavati. Što se zakupa tiče, zakupi su veoma skupi, tako da videćemo. To ćemo možda svesti na neku manju meru.

Da li će površine pod pšenicom ostati iste ili ćeš povećavati neku drugu kuturu?

Pšenica će ostati ista, repica manje-više ista, isto ćemo kao i ove godine. Videćemo kako će biti”, kaže Svetozar.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica