Evo kako do podsticaja za preradu i marketing na gazdinstvima

Evo kako do podsticaja za preradu i marketing na gazdinstvima

Donet je novi Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti, diversifikaciju ekonomskih aktivnosti i kroz podršku investicijama za preradu i marketing na poljoprivrednom gazdinstvu. Ovaj pravilnik donelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Radovi na njivi - © Pixabay

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja cilj je da se pruži podrška poljoprivrednicima za igradnju objekata i nabavku opreme u sektorima: mleka, mesa, voća, povrća i grožđa, uljanih kultura, gajenog začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, pčelinjih proizvoda, gajenih vrsta gljiva, i plodova sakupljenih iz prirode. Takođe, ovime su detaljnije uređeni uslovi, načini ostvarivanja prava na podsticaje, obrazci zahteva, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Rad u fabrici zamenio proizvodnjom ovaca

Pravo na podsticaje ostvaruju registrovana poljoprivredna gazdnstva u aktivnom statusu i to:

  • 1) fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, samo za proizvodnju i preradu mleka u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;
  • 2) preduzetnik;
  • 3) srednja škola;
  • 4) naučnoistraživačka organizacija u oblasti poljoprivrede;
  • 5) privredno društvo, samo za proizvodnju i preradu grožđa

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se Ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, za svaku kalendarsku godinu, u periodu do 1. novembra tekuće godine.

Selo mladih poljoprivrednika: Šta je potrebno za srećan život?

Podsticaji se utvrđuju u visini od 50% od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je 3.500.000 dinara.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica