Do 15. avgusta tender za PKB

Do 15. avgusta tender za PKB

Do 15. avgusta ove godine, mogao bi da bude raspisan poziv za privatizaciju PKB-a, a radnicima ovog preduzeća nude se otpremnine u iznosu od 450 eura po godini staža, piše Politika.

 

Ilustracija: Moguć tender za PKB - © Pixabay

Pitanje je dana kada će Srbija raspisati novi tender za privatizaciju PKB-a, što se može zaključiti i iz nedavne izjave Sebastijana Sose, šefa kancelarije MMF-a, koji je rekao da bi to moglo da se očekuje već u avgustu.

Kako piše Politika, predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privatizacije, a poslednji pre samo nedelju dana. Prema nezvaničnim informacijama, okvirni plan je da javni poziv bude raspisan do 15. avgusta. Verovatno će na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća – državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme i mehanizacija…

Investitoru ne bi bilo ponuđeno oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB. Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća (osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja…). Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine. Predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program. Ponuda je, praktično, već na stolu.

Ponuda države za otpremnine je 450 evra po godini staža. To bi trebalo da dobije svih oko 1.700 zaposlenih. Radnici bi praktično bili tehnološki višak, jer više ne bismo bili u radnom odnosu u PKB korporaciji. Ali ovo je specifična delatnost, nema pauze i krave moraju da se muzu svaki dan. Imamo obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca“, rekao je za Politiku Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a. Te navode potvrdio je i Nikola Lazić, predsednik Nezavisnog sindikata u ovoj korporaciji, ističući da je reč o nestandardnom programu rešavanja tehnološkog viška i usmenoj ponudi sa sastanaka u Ministarstvu privrede, piše Politika.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica