Arapi spremni da ulože 23 miliona evra za navodnjavanje u Vojvodini

Arapi spremni da ulože 23 miliona evra za navodnjavanje u Vojvodini

Da bi podstakla razvoj sistema za navodnjavanje na oko 7.000 hektara u Vojvodini, jedna arapska kompanija spremna je da uloži 23 miliona evra.

Navodnjavanje - © Pixabay

Izgradnja sistema navodnjavanja dugog 65 kilometara i vrednog 23 miliona evra na 10.430 hektara u Sivcu, Gajdobri i Karađorđevu, koje obrađuje kompanija „Al Ravafed” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, krenuće čim budu skinuti ovogodišnji usevi, pšenica, soja, suncokret i kukuruz, kazao je izvršni direktor te arapske kompanije u Srbiji Dragan Crnjanski.

„Retki su ti, i domaći i strani investitori, koji u sistem navodnjavanja u poljoprivredi mogu uložiti 23 miliona evra”, kaže direktor. Takođe, dodaje da će projekat koštati dve do tri hiljade evra po hektaru.

„Planirano da do naredne setve sistemom navodnjavanja bude pokriveno 60 do 70 odsto površine, to jest između 6.000 i 7.000 hektara, što će biti najveća površina pod zalivnim sistemom, ne samo u pokrajini već i u Srbiji”, dodaje Crnjanski.

Arapska kompanija, kaže, zapravo zemljište navodnjava radi preorijentacije proizvodnje i prelaska na gajanje povrća, ali će, podvlači, zadržati na oranicama i tradicionalne ratarske poljoprivredne kulture – pšenicu, kukuruz, suncokret i soju.

„Gajićemo povrće, ali i semenski kukuruz. Svi renomirani proizvođači semena kukuruza traže prvo da oranice budu pod sistemom zalivanja pa tek onda hoće da sarađuju s poljoprivrednim gazdinstvima”, predočava Crnjanski, i dodaje da je plan širenje tržišta na Bliski istok, gde postoji interes za naše povrće. Kompanija”Al Ravafed” se, osim u Bačkoj, bavi poljoprivredom i u Namibiji i Abu Dabiju.

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica