Svet poljoprivrede Prodavnica

Pitali smo vas: Za koju sadnju voćaka ste se vi odlučili?

Poznato je da sadnju voćaka može obaviti u različitim ciklusima, u jesen, zimu ili rano proleće. Naravno, na prvom mestu treba povesti računa i izbeći sadnju u previše vlažnu ili smrznutu zemlju.

Ako odluka padne na prolećnu sadnju, prvi korak je da posadite što pre, pošto svaki odložen dan vodi do negativnih efekata, a tu se najčešće podrazumeva da kvalitetan sadni materijal bude rasprodat, a ujedno i manji sortiment na raspolaganju.

Ako se odlučite za jesenju sadnju, bićete u prednosti pošto se sadnice bolje primaju, obrazuju snažniji korenov sistem i zbog toga brže rastu u prvim godinama posle sadnje.

Kako ove godine razmišljaju voćari sa naših područja? Postavili smo pitanje da bismo istražili.

Pitali smo vas: Za koju sadnju voćaka ste se vi odlučili?

Prema rezultatima ankete na uzorku od 60 ispitanih voćara, približno 2/3 anketiranih odlučilo se za jesenju sadnju. Ukupno 64.29% voćara odabralo je ovu opciju.

Na prolećnu sadnju ove godine se odlučilo 35.71% anketiranih, ukupno 22 voćara.

Za bilo koju sadnju da se odlučite povedite računa o neophodnim tretmanima. Kada je reč o jesenjoj sadnji, to je adekvatna zaštita od nepoželjnih uticaja preko zime, koji mogu voditi do neželjenih gubitaka.

Za prolećnu sadnju voćaka važno je znati da su zalivanja i te kako važna, pošto se u kratkom periodu očekuju visoke temperature.

Priče i savete za uspešnu jesenju i prolećnu sadnju voćaka svakog dana možete pronaći na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs.

Posetite portal, pročitajte najzanimljivije priče i ne zaboravite da učestvujte u nedeljnoj anketi.

Podelite svoje mišljenje na zadatu temu, iznesite svoj stav!

Komentari