Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako je 2020. godina uticala na povrtare i voćare?

Želeli smo da saznamo direktno od proizvođača voća i povrća kakva je za njih bila 2020. godina i šta im je donela. Da li su zadovoljni prinosima, prodajom i zaradom? Evo i kakvi su rezultati ankete.

Prema poslednjim statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku, pod voćnim vrstama u Srbiji je 183.602 hektara, a najzastupljenija voćna vrsta je šljiva sa učešćem od čak 39%. Zatim slede jabuke i maline sa 14% učešća u ukupnim površinama pod voćnjacima.

Tokom 2020. godine u Srbiji je ukupno proizvedeno preko milion tona povrća, dok je na okućnicama i baštama proizvedeno blizu 250.000 tona.

Želeli smo da saznamo da li je i kako ova specifična godina uticala na proizvođače, pa smo ih pitali da li su zadovoljni ovogodišnjim rodom i prodajom voća i povrća.

Vrlo mali broj domaćih povrtara i voćara je zadovoljan poslovnim rezultatima u ovoj godini.  Samo 10% ispitanika smatra da je ove godine prošlo bolje nego prethodne, a još manji broj –  6% ispitanika kaže da nije osetilo nikakvu razliku. Međutim, 26% proizvođača pretrpelo je štetu u vidu manjeg roda usled loših vremenskih uslova koje je donela ova godina, a čak 58% proizvođača voća i povrća imalo je problema sa plasmanom svojih proizvoda zbog situacije sa korona virusom, što im je donelo gubitke i manju zaradu.

2020. godina donela je nepovoljne vremenske uslove za mnoge biljne kulture, među njima i za dve najzastupljenije voćne vrste – šljivu i malinu, što je značajno smanjilo rod, a proizvođači kažu da ne pamte godinu da je šljiva toliko trulila. Kao da to nije dovoljno, 2020. je donela i uvođenje vanrednog stanja, zabranu kretanja, zatvaranje pijaca, smanjen izvoz, a to su samo neke od situacija koje su obeležile ovu godinu. Probleme su jednako osetili i mali i veliki povrtari i voćari.

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.

Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!

Komentari