Svet poljoprivrede Prodavnica

Prodavci badnjaka već rezervišu mesta za prodaju

Foto: Milanko Danilović

Iako su do Božića preostale pune tri nedelje prodavci badnjaka znatno ranije nego prethodnih godina već rezervišu najbolja mesta na kojima će Kraljevčani moći da nabave ,,sveto drvo“ bez kog nema obeležavanja i praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika. Po tradiciji najveće interesovanje je za mesta na širokom trotoaru ispred Hrama Svete Trojice, gde su ovih dana na ogradi pojavile prve grančice cerića kao upozorenje da je mesto zauzeto.

Praznična božićna atmosfera već se oseća u kraljevačkim domaćinstvima, na pijaci, u prodavnicama, ribarnicama i mesarama iako je do najradosnijeg praznika ima još dosta vremena. Istina, ozbiljna epidemiološka situacija utiče na raspoloženje stanovnika, daleko više u gradu  nego u seoskim sredinama  , no i pored toga svaka kuća potrudiće se da u radosti dočeka Badnji dan i Božić.

Prodavci badnjaka se revnosniji i vredniji nego ranijih godina i već zauzimaju najbolja mesta na kraljevačkim ulicama i trgovima gde po tradiciji prodaju badnjake, koji simbolišu hrast koji su pastiri doneli u Vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus Hristos i koje je pravedni Josif založio da ugreje hladnu pećinu.

Kako saznaje naš portal, najpoznatiji kraljevački prodavac badnjaka Mićo Belaćević iz sela Jarčujak kod Kraljeva prvi je ispred porte Hrama Svete Trojice u Kraljevu rezervisao mesto za prodaju badnjka, gde inače skoro dve decenije prodaje badnjake koji i njemu i njegovim kupcima donose sreću. Odmah iza Nove godine badnjaci i razni božićni ukrasi preplaviće kraljevačke trgove, raskrsnice i trotoare kada se po tradiciji počinje i najveća prodaja.

Komentari