Od stajnjaka do struje – biogas

Od stajnjaka do struje – biogas

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija anaerobnom razgradnjom ili fermentacijom organskih materija, uključujući đubrivo, kanalizacioni mulj, komunalni otpad ili bilo koji drugi biorazgradivi otpad. Sastoji se uglavnom od metana i ugljendioksida. U budućnosti bi mogao biti važan izvor energije.

Aktuelne podsticajne mere za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije stvorile su dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji.

„Prva uredba koja je predvidela podsticaje od strane države 2012. godine bila je početak biogasa u Srbiji. Biogas se kod nas koristi paralelno za proizvodnju električne i toplotne energije. Električnu energiju prodajemo državi po feed-in tarifi, i to je cena koja omogućava da povratimo uloženo kroz 5-6 godina“, rekao je Branislav Pomoriški.

„Od svih obnovljivih izvora, biogas sektor najviše doprinosi zaštiti životne sredine. Neugodan miris stajnjaka redukuje se kroz elektrane bio gasa, potom ubija se i najveći broj patogenih bakterija i na kraju ovako prerađen stajnjak zemlja može da iskoristi četiri puta bolje“, objasnio je Goran Knežević.

Biogas postrojenje © Agromedia

Sagorevanjem metana sprečava se njegova emisija u atmosferu, odnosno na taj način štitimo ozonski omotač.

„Razvojem bio gas sistema mi čuvamo i podzemne vode, koje su veoma zagađene jer mnogi nesavesno lageruju stajnjak“, dodala je Milica Vukadinović.

Za izgradnju jednog postrojenja za biogas potrebno je oko 2,5 miliona evra, pa deluje nemoguće da bi jedan poljoprivrednik mogao sam da proizvodi električnu energiju za domaćinstvo.

„Nije dosupno baš svakom, ali je moguće. Na Zapadu se ljudi udružuju i zajedno otvaraju bio-elektrane. Postoji mogućnost i da se razvijaju manji kapaciteti za šta se mi posebno zalažemo“, rekao je Pomoriški.

Svako selo bi trebalo da ima malu elektranu. Smatramo da ova tekuća uredba nije na dovoljan način subvencionisala mogućnost izgradnje malih elektrana“, zaključio je Goran Knežević.

Zaštita životne sredine goruća je tema u svetu. Prezagađene vode, klimatske promene, ubrzano izumiranje vrsta- samo su neki od problema. Tehnologija obnovljivih izvora energije ima veoma važnu ulogu u smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu pa samim tim doprinosi i smanjenju efekta staklene bašte. 

Sagovornici:

Branislav Pomoriški, Upravni odbor udruženja Biogas Srbija

Goran Knežević, Upravni odbor udruženja Biogas Srbija

Milica Vukadinović, GIZ

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.