Manje šećera, više Ozempika – kako lek za mršavljenje pogađa uzgoj šećerne repe!

Manje šećera, više Ozempika – kako lek za mršavljenje pogađa uzgoj šećerne repe!

Američki farmeri koji uzgajaju šećernu repu našli su se u nezavidnoj situaciji. Godinama je upravo ta kultura bila sigurna i unosna – više od polovine šećera koji se proizvede u SAD potiče upravo iz šećerne repe. Ali ove godine, tržište se preokrenulo.

Ozempik

Pad potrošnje i višak zaliha

Zbog pada domaće potrošnje i uvoza, zalihe šećera u SAD su naglo porasle, a cene rafinisanog šećera od repe pale su za trećinu u odnosu na prošlu godinu – na najniži nivo još od 2019. godine. Očekuje se da će višak na tržištu potrajati bar do 2026.

Lekovi za mršavljenje menjaju navike u ishrani

Glavni krivac, kažu analitičari, jeste promena navika potrošača. Amerikanci jednostavno jedu manje šećera. Trend smanjenja unosa šećera traje još od devedesetih, kada su se pojavili veštački zaslađivači. Ali sada je tu još jedan faktor – popularni lekovi za mršavljenje poput Ozempika i Wegovyja.

Oko 9% Amerikanaca trenutno koristi ove GLP-1 lekove, a istraživanja pokazuju da su njihovi korisnici smanjili potrošnju čokolade i slatkiša za oko 6%, a kolača i peciva za 10%. Drugim rečima, Amerikanci sada troše milijarde na lekove koji im smanjuju apetit – a mnogo manje na šećer.

Jedite kestenje kad god možete – pomaže probavi, reguliše šećer i smiruje upale!

“Šećer je otrov”, poručuju vlasti

Kako navodi Reuters, Dodatni udarac industriji stigao je i sa političkog nivoa. Američki sekretar za zdravlje Robert F. Kennedy Jr. nedavno je izjavio da su šećer i industrijski prerađena hrana “otrov”, a vladina komisija Make America Healthy Again u svom prvom izveštaju čak 22 puta pominje šećer – uglavnom u kontekstu gojaznosti i dijabetesa kod dece.

Farmeri u problemu

Zbog svega toga, farmeri su ove godine posejali najmanje površina pod šećernom repom od 1982. godine. Neke fabrike koje su radile skoro sto godina zatvaraju se, dok se proizvođači suočavaju sa višim troškovima goriva, hemije i rada.

Jedan farmer iz Mičigena rekao je da je morao da koristi duplo više fungicida nego ranije, dok mu je proizvodnja po hektaru poskupela i do 30%. Ipak, od uzgoja ne može tek tako da odustane – svako ko ima udeo u lokalnoj zadruzi mora da isporuči ugovorenu količinu repe.


Ozempik

“Nadamo se samo da nećemo biti u minusu”

U državama poput Minesote i Ajdaha, gde je šećerna repa najzastupljenija, mnogi proizvođači kažu da im je cilj ove sezone da “bar izađu na nulu”. Novi kombajn evropske proizvodnje sada košta i više od milion dolara, pa većina mora da iznajmljuje starije mašine.

Državna pomoć pomaže da se ublaže gubici, ali farmeri ističu da ti programi nisu tu da obezbede zaradu, već samo da “spreče da krvarimo do kraja”.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica