CENE STOKE: Opšti RAST cena i dobra ponuda u Srbiji

CENE STOKE: Opšti RAST cena i dobra ponuda u Srbiji

Rast cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na području Smedereva i Pirota, prasadi na području Zaječara, tovnih svinja u Požarevcu, Beogradu, Novom Sadu je oeležilo prethodnu nedelju.
Sa druge strane, jeftinija su jagnjad na području Čačka i Užica, a skuplja na području Požarevca.

stoka krave ispaša

TELAD, KRAVE I BIKOVI: Rast cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na području Smedereva i Pirota

Protekle su sedmice u klanicama na području podunavskog regiona bile više otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma ( 520 din/kg) i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma ( 350 din/kg). Klančari sa područja pirotskog regiona protekle su sedmice po višim cenama otkupljivali telad SM rase telesne mase preko 160 kilograma. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Ponuda dobra, a i otkup grla ove dve kategorije goveda bio je na zavidnom nivou.

Reporteri STIPS iz Niša, zabeležili su pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma u periodu od 6. do 12. marta. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM i HF rase bila je u porastu u odnosu na prethodni period u klanicama na području Beograda, jer je kod grla SM rase dominirao iznos od 340 din/kg, a kod grla HF rase je dominirao iznos od 320 din/kg. Ponuda obe rase goveda bila je vrlo slaba.

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene krava za klanje SM rase, pošto su za otkupljena grla najčešće plaćali 220 din/kg. Pad prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 340 din/kg i pad cene krava za klanje na 260 din/kg zabeležen je na stočnoj pijaci u Užicu.

Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosilla je 350 din/kg u klanicama na području moravičkog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma plaćali su 340 din/kg, krave za klanje iste rase 230 din/kg. Otkupna cena teladi zavisila je od pola, pa su muška plaćali 500 din/ kg, a ženska 450 din/kg.

PRASAD I TOVNE SVINJE: Rast cena prasadi na području Zaječara, tovne svinje skuplje u Požarevcu, Beogradu, Novom Sadu

Klaničari sa područja Zaječarskog regiona podigli su otkupnu cenu prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je protekle sedmice dominirao iznos od 360 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je tokom protekle sedmice u klanicama na području braničevskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 230 din/kg.

U klanicama na području Beograda, takođe, je evidentiran rast otkupne cene tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 din/kg. Reporteri STIPS sa područja južnobačkog regiona zabeležili su rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 350 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period i u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinja tesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, jer se otkup najčešće odvijao po ceni od 240 din/kg. Pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 280 din/kg.

JAGNJAD I ŠILJEŽAD: Jeftinija jagnjad na području Čačka i Užica, a skuplja na području Požarevca

Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su protekle sedmice pad cena jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Za kupovinu ove kategorije ovaca kupci su trebali da izdvoje 380 din/kg. Pad prodajne cene jagnjadi evidentiran je tokom protekle sedmice na stočnoj pijaci u Užicu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg.

U klanicama na području Zlatiborskog regiona, takođe je došlo do pada otkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Na pijaci žive stoke u Požarevcu protekle je sedmice evidentiran rast prodajne cene šilježadi. Dominirao je iznos od 250 din/kg.

Klaničari sa područja Kikinde i ostalih mesta srednjebanatskog regiona protekle su sedmice otkupljivali jedino jagnjad po dominantnoj ceni od 380 din/kg, a obim ponude otkupljenih grla bio je prosečan. U periodu od 6. do 12. marta u klanicama na području Smedereva i ostalih mesta podunavskog regiona došlo je do rasta otkupne cene šilježadi na 260 din/ kg.

Na pijaci žive stoke u Smederevu bila su skuplja jagnjad i šilježad. Za jagnjad su kupci trevali da izdvoje 400 din/kg, a za šilježad 270 din/kg.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica