CENE STOKE: dalji pad i oscilacije krajem februara 2023.

CENE STOKE: dalji pad i oscilacije krajem februara 2023.

Viša cena otkupa teladi, jeftinije svinje, ponegde veća cena ovaca i jagnjadi, ali i dalje velike varijacije od stočne pojace do stočne pijace uz slabiji obim generalno.

telad cene

GOVEDA

U klanicama na području Užica i okolini je posle određenog perioda došlo do pada otkupne cene teladi SM rase. Dominirao je iznos od 500 din/kg. Klaničari sa područja zaječarskog regiona po višim su cenama otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 440 din/kg. Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je viša protekle sedmice u klanicama na području šumadijskog region, u periodu od 20. d0 26. februara 2023. godine dostigla je iznos od 600 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni perod. Rast otkupne cene teladi SM rase evidentiran je u klanicama na području protskog regiona. Dominirao je iznos od 540 din/kg. Otkupna cena krava za klanje bila je, takođe, u porastu u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 300 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se mogla pazariti telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 550 din/kg, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po ceni od 450 din/kg i krave za klanje SM rase pod dominantnoj ceni od 200 din/kg.

SVINJE

Obe kategorije prasadi i obe kategorije tovnih svinja bile su jeftinije u odnosu na prethodni periiod na stočnoj pijaci u Loznici. Kupci su za prasadi telesne mase do 15 kilograma trebali da izdvoje 360 din/kg, dok je u kategoriji grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 340 din/kg. Najčešća prodajna cena tvoljenika kretala se od 220 do 250 din/kg u zavisnosti od kategorije i kvaliteta svinja. U klanicama na području grada i okolnih mesta bile su niže otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu, pošto je dominantna cena prasadi iznosila 330 din/kg, a tovnih svinja 220 din/kg. Obim obe kategoriije svinja bio je slab. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u sedmici za nama u klanicama na teritoriji Srednjebanatskog regiona.

OVCE

Reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili su protekle sedmice pad cena jagnjadi, jaradi i dviski na pijaci žive stoke u ovom gradu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 360 din/kg, za jarad 260 din/kg, dok je dominantna cena dviski iznosila 160 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 380 din/kg na stočnoj pijaci u Leskovcu. Za jarad su kupci protekle nedelje trebali da izdvoje najčešće 300 din/ kg, za ovce 130 din/kg, a za koze 120 din/ kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupnih cena jagnjadi na 380 din/kg i ovaca na dominantnih 125 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža i u klanicama na području Loznice, jer je dominirao iznos od 360 din/kg. U klanicama na području Šapca zabeležen je pad odkupne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period. Odgajivači su za otkupljena grla dobijali 390 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija tokom poslednje nedelje februara i na stočnoj pijaci u Nišu, jer se promet ove kategorije ovaca odvijao najčešće po ceni od 420 din/ kg.

STIPS IZVESTAJ KRAJ FEBRUARA 2023

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica