PROTESTI AVGUST 2022: Šta su ratari TRAŽILI, i kako su tekli PREGOVORI?

PROTESTI AVGUST 2022: Šta su ratari TRAŽILI, i kako su tekli PREGOVORI?

Nezadovoljni poljoprivrednici osam dana su protestovali i pregovarali kako je cena suncokreta postala adekvatnai da gorivo koje se sada prodaje po visokim cenama bude sniženo na prihvaljiv nivo. U nastavku navodimo spisak zahteva koje su poljoprivrednici tražili od premijerke Ane Brnabić i ministra Nedimovića. 

suncokret

Ključni zahtev poljoprivrednika je da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta. Trenutna otkupna cena zrna suncokreta je 55 dinara po kilogramu, dok je prošle godine, kada su ostali troškovi bili tri puta manji, ta cena bila viša za sedam dinara.

Traže i da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, što bi bilo umanjenje za devet dinara, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po agro-kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina.

Agro-kartice registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima izdaje Vlada Srbije i služi da bi ratari dobili popust na cenu goriva i nafte, ali isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Na listi zahteva je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika preneo je i da je za suncokret vlada ponudila otkupnu cena od 535 evra po toni.

„Za nas je to je neprihvatljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru. Ipak neki uslovi su išli na ruku poljoprivrednicima i Vlada Srbije ih je nakon dugih pregovora konačno usvojila. Ovde pogledajte KOJI SU USLOVI ISPUNJENI!


Kako su tekli pregovori?

Vladimir Višnjić iz Stare Pazove došao je traktorom u Novi Sad u sredu, 10. avgusta.

„Meni je krivo što sam morao da dođem ovde traktorom 45 kilometara, ali nisu imali sluha za nas.

„U utorak su nam ponudili 480 evra po toni, ali mi to nećemo prihvatiti“, rekao je on za BBC na srpskom.


Dva dana kasnije, vlada je podigla ponudu na 535 evra po toni, ali ni to nije prihvatljivo za poljoprivrednike.

Višnjić podseća da ovo nisu novi zahtevi i da su oni pre mesec dana skretali pažnju na ove probleme, ali da se ništa promenilo.


„To što su nam ponudili su bezazlene stvari, nema ni težinu, jer je bez pečata, odštampano je na jednom papiru i mi nismo hteli to da prihvatimo“, kaže Višnjić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

„Njihova ponuda je takva da vi za dve tone po hektaru dobijate 960 evra, dakle nije ni hiljadu.“

„Ja imam sto hektara i potrebno je oko 1.400 evra da se uloži samo po hektaru, pa vi vidite koliko sam ja u minusu“, pojašnjava Višnjić.

Kada je reč o subvencionisanim karticama za gorivo, kaže da ih nemaju svi poljoprivrednici.

„Ima ih možda samo polovina, a mi tražimo da one budu dostupne svima.

„Kupujemo gorivo po ceni od 179 dinara sa PDV-om, ali nam je dozvoljeno da na dnevnom nivou natočimo samo 60 litara po kanisteru i to samo na NIS-ovim pumpama“, pojašnjava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da kombajn u sezoni dnevno troši 500 do 600 litara po rezervoaru.

„Kad slušam našeg ministra, imam utisak kao da živimo u Švajcarskoj, a ne u Srbiji“, poručuje Višnjić.

Izvor: Danas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica