Nezadovoljni ratari: Cena suncokreta od 73 din/kg je PIROVA POBEDA!

Nezadovoljni ratari: Cena suncokreta od 73 din/kg je PIROVA POBEDA!

Nezadovoljni poljoprivrednici koji su nedelju dana protestvovali i blokirali drumove na mnogim putnim pravcima Srbije sinoć su se posle dogovora sa Vladom Srbije vratili svojim kućama. Ipak, ima onih koji nisu zadovoljni postignutim rezultatima i koji smatraju da je propuštena istorijska šansa da se zaista nešto uradi za opstanak poljoprivrede i resetuje nakardni sistem.

traktor na njivi

Jedan od njih je Alekandar Babić, organizator protesta i blokada centra Kragujevca i starog puta za Beograd u Desimirovcu, u kojima su učestvovali traktorima i mehanizacijom poljoprivrednici iz šumadijskih sela Krčmare, Cerovca, Lužnice, Jarušice i Desimirovca.

“Naravno da nisam zadovoljan rezultatima pregovora. Povod za proteste nije bila samo cena suncokreta i šteta je što naša država uopšte nije imala sluha i za druge zahteve poljoprivrednika, koji, malte ne, nisu ni dotaknuti poput subvencija po hektaru zemlje ili subvencionisane cene nafte za traktore i poljoprivredni mehanizaciju”, takozvanog „plavog dizela” kako ga zovu u Hrvatskoj, tvrdi on.

Po Babiću dogovorena i potvrđena cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu je Pirova pobeda kojom niko nije zadovoljan i ne odgovara ni proizvođačima ni prerađivačima, a neće ni potrošačima.

“Generalno ništa nije urađeno za opstanak naše poljoprivrede i juče smo propustili priliku kakava nam se više nikada neće ukazati. Ili, možda tek za 10 godina. Priliku da stvarno nešto uradimo za naš agrar i resetujemo i promenimo ovakav, nakaradan sistem i državu koja ga je uspostavila. Takva šansa će se retko ukazati ponovo”, smatra on.

Razlozi za to su, kako Babić, ističe očigledni:

“Ljudi ne shvataju koliko je teško okupiti seljake iz raznih sela i sa svih strana i držati ih na okupu duže vreme sa misijom da se posvete ostvarenju cilja koji je za njihovo dobro. Za to je potrebna neverovatna logistika i nije moguće održati tu masu nezadovoljnih na duže vreme. Tu našu neslogu i nesposobnost da „stanemo” i „opstanemo” na duže staze istrajavajući na svim našim zahtevima država je umela da iskoristi”, ocenjuje on i žali za propuštenom šansom masovnog protesta poljoprivrednika.

Izvor: Danas


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica