Ministarstvo ponudilo “DOBRU” CENU PŠENICE za robne rezerve?!

Ministarstvo ponudilo “DOBRU” CENU PŠENICE za robne rezerve?!

Ministarstvo poljoprivrede je juče ponudilo otkupnu cenu pšenice za robne rezerve od 40 dinara po kilogramu, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković učestvujući na radionici.

zrna pšenice na gomili

“Danas smo izašli sa cenom od 40 dinara sa PDV-om, što je dobra cena koja obezbeđuje veliki prihod pošto se očekuje da će prosečan prinos u Srbiji za ovu godinu iznositi pet tona po hektaru. Očekujemo da će svako poljoprivreno gazdinstvo u proseku zaraditi oko 800 evra po hektaru pšenice”, rekao je Đaković.

Protekle nedelje, pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić izjavila je da Srbija ove godine očekuje žetvu od 3,5 miliona tona pšenice i u slučaju povoljnih meteo uslova kukuruza nešto više više od sedam miliona tona.

Žetva pšenice u Kolubarskom kraju

Žetva, ozimih strnih žita u Kolubarskom okrugu, uveliko je počela. Kombajni su najpre ušli u njive pod ječnom, nakon čega su pali i prvi otkosi pšenice, koja je minule jeseni zasejana na 14.100 hektara. Stručnjaci za ratarstvo kažu da će ovo biti godina sa prosečnim prinosom hlebnog zrna, do pet tona po hektaru.

U odnosu na pre nekoliko decenija, kada je pšenicom sejano preko 20.000 hektara u Kolubarskom okrugu, setvena površina je dosta smanjena. Međutim, sa trenutnih oko 14.000 hektara, koliko se ona kreće u poslednjih petanestak godina, ipak je zadovoljavajuće obzirom da je u početkom devedesetih godina prošlog pšenica u Kolubarskom okrugu sejana na svega 7.000 hektara.

Žetva pšenice u Pčinjskom okrugu

Žetva pšenice će biti odložena za još bar desetak dana potvrdili su nam i u nadležnoj gradskoj službi Gradske uprave grada Leskovca kao i u Regionalnom zadružnom savezu za Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Na području 144 katastarskih opština koje pokriva teritorija Grada Leskovca tokom jesenje setve pšenice zasejano je oko 14.500 hektara oranica,a ukupno pod strnim žitom proletos je evidentirano oko 17 hiljada hektara.

Očekivani prinos bio je oko 5 tona po hektaru. Međutim kako je za lokalne medije izjavila Jelena Stojiljković magistar poljoprivrede u leskovačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi leskovačkog Zavoda za poljoprivredu „ovogodišnjio prinosi će se zbog varljivih vremenskih prilika proletos kretati oko 4,5 tona po hektaru“.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica