„Leskovačka ljutenica“ ove godine četvrta priznata marka sa geografskim poreklom

„Leskovačka ljutenica“ ove godine četvrta priznata marka sa geografskim poreklom

Leskovačko udruženje građana „Leskovački domaći ajvar“ pokretač je akcije brendiranja „Leskovačke ljutenice“ prve u nizu zimnice koje Leskovčanke svake godine pripremaju po staroj recepturi. Kako kažu čuvena ljuta papričica leskovačka džinka joj daje poseban šmek. 

ljutenica u posudi

Domaća „Leskovačka ljutenica „biće četvrti proizvod lokalne gastronomije sa geografskim poreklom. Pre nje zahvaljujući udruženjima poljoprivrednika koje posluju pod patronatom Regionalnog zadružnog saveza i Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinski upravni okrug. U ovom sastavu bili su brendirani: „Leskovačko roštilj meso“, „Leskovački domaći ajvar“ i „Leskovačka sprža“…

Ovi proizvodi su najpre priznati kod nadležnih institucija u Beogradu, a zatim u inostranstvu, pre svih u Italiji.

Najveći proizvođač zimnice od paprike i paradajza je Stevica Marković iz leskovačke mesne zajednice Brestovac koji je u našem poslednjem razgovoru istakao:

„Leskovačka ljutenica će značajno popuniti nedostatak u paleti naše ponude i za sada imamo ogromno interesovanje kupaca na veliko za nju“, rekao je Stevica.

kuvanje ljutenice

Sekretar Regionalnog zadružnog saveza Vladimir Bojović u razgovoru za našu redakciju ističe: „Do kraja tekuće 2022.godine imaćemo kompletnu neophodnu papirologiju,jer se već radi na elaboratu. Verujem da će početkom 2023.godine „Leskovačka ljutenica“ biti hit u ponudi i pravi mamac za domaće i inostrane gurmane…“

„Leskovačka ljutenica“ po staroj domaćoj recepturi nudiće se upakovana u ambalaži od 250, 500 i 750 grama, a čuvena ljuta papričica leskovačka džinka joj daje poseban šmek. U maloprodajnoj ceni najverovatnije će pratiti već postojeći poznati brend „Leskovački domaći ajvar“ čije luksuzno pakovanje od 750 grama ovih dana dostiže maloprodajnu cenu od 900 dinara.


leskovački ajvar u tegli

Inače glavni činioci ovi pikantnih proizvoda po domaćoj recepturi leskovačka autohtona ljuta parika kreće se po ceni od 100 do 130 dinara po kilogramu,dok ljute papričice idu po ceni od 8 do 10 dinara po komadu.

Na leskovačkoj „Zelenoj pijaci“ ovih dana vlada posebna jagma za crnim lukom čija je cena 500 diunara u pakovanju od po 10 kilolgrama. Veza peršuna je 25 dinara po komadu, a kilogram paradajza odgajan na otvorenom je 70 do 80 dinara po kilogramu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica