Lekovita svojstva ljiljana: Evo kako da napravite čaj i tinkturu

Lekovita svojstva ljiljana: Evo kako da napravite čaj i tinkturu

Ljiljan - © Pixabay

Često se u baštama gaji zbog svoje lepote ali pored toga, veoma je cenjen u narodnoj medicini, a lekovita svojstva imaju lukovice i polen, a od njih se pripremaju čajevi i tinkture.

Ljiljani (lat. Lilium candidum) su lukovičaste, većinom otporne trajnice koje u prirodi nalazimo u umerenim područjima Europe, Azije i Severne Amerike. Ne vole suve položaje, pa ih uglavnom nalazimo u blizini grmova ili drugih biljaka koje bacaju senku na njihovo podnožje i održavaju lukovice u hladu i sa dovoljno vlage.

Danas postoje brojne vrste vrtnih ljiljana dobijene ukrštanjem samoniklih vrsta i njihovim pažljivim uzgojem i odabirom. Razlikuju se visinom, veličinom, bojom, oblikom, kao i brojem cvetova koji rastu na cvetnoj stabljici. Isto tako, postoje vrste koje imaju cvetove vrlo ugodnog, blagog mirisa (longiflorum hibridi), oni koji imaju cvetove vrlo intenzivnog mirisa (orijentalni hibridi), kao i vrste ljiljana čiji cvetovi ne mirišu (azijski hibridi).

Kao ukrasna biljka, ljiljan je stolećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umetnosti. U hrišćanstvu, beli ljiljan posvećen je Bogorodici te predstavlja simbol čistoće i nevinosti. Stari Egipćani počeli su sa uzgajanjem baš za upotrebu u lečenju raznih bolesti.

Proleće je vreme za sadnju cveća: Dalije ili gladiole?

Lekovita svojstva

U narodnoj medicini ljiljan se upotrebljava za lečenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma, te postoji uverenje da posjeduje čarobna svojstva. Cvet belog ljiljana upotrebljava se za lečenje: upale materice, infekcije, kod leukoreje, prolapsa materice.

Ljiljan - © Pixabay

 

Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) delovanje na tumor dojke – vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti (inhibinatorno delovanje na herpes simplex – virus 1 i herpes simplex virus 2.), a poznata je upotreba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovom ulju te stavljale na razne rane i opekotine od sunca, zračenja ili drugih povreda, svraba (hidrolat). Također, ljiljan se pokazao vrlo učinkovit i kod:

 • bolesti pluća (kašalj, depresivni kašalj, bronhijalni kašalj, bronhitis, astma, sinusi, katar pluća i dišnih puteva;
 • nervnog sistema i to za relaksaciju (nesanice, noćne more, tegobe pamćenja, nervoze, zabrinutost, anksioznost);
 • bolesti srca – aritmije, srčana insuficijencija, lupanje srca (ekstrakt);
 • bolesti probavnog sistema;
 • kod raznih parazita i nametnika;
 • kod bolesti oka, pogotovo kod pojave tamnih krugova oko očiju, i osetljivih očiju;
 • bolesti kostiju i zglobova – rema, artritis, bolna stanja (mast).

Lake za gajenje: Sobne biljke koje dobro podnose zanemarivanje


Upotreba lukovice i peluda

Lukovica se upotrebljava za lečenje:

 • kod spoljne upotrebe kao obloga za tumore, upale kože, čireve, otitis, konjunktivitis, apsces, kod suhe kože, oteklina, bradavica na dojki, čireva (lukovica kuhana u mleku ili vodi);
 • za lečenje kurjeg oka, opeklina, rana, ožiljka (radi se mast od sveže lukovice ili tinkture jer nakon povrede kože ne ostaju ožiljci).

Ljiljan i drugo baštensko cveće- © Pixabay


Pelud ili polen iz cvetova upotrebljava se za lečenje epilepsije.

Miris ljiljana je doista jedinstveno čaroban, gladak, snažan, ženstven i dominantan. Eterično ulje upotrebljava se za lečenje čireva, upalnih gnojnih rana, modrica, te u kozmetici i parfimeriji. Ulje cvetova u maslinovu ulju stari je narodni lek za tretman kožnih tegoba kao što su osipi, lišajevi, ekcemi, psorijaza, tamnih mrlja i fleka na koži.


ČAJ (za navedena oboljenja):

 • 1 do 2 supene kašike svježe lukovice
 • 2 dl vode

Vrućom vodom prelijemo usitnjenu lukovicu, poklopimo da odstoji pola sata i procedimo. Uzimamo 2-3 šolje čaja na dan. Napomena: Lukovicu možemo i kratko prokuvati u vinu ili iscediti sok.

Ovo je organska bašta kakvu još niste videli

TINKTURA:

 • 200 grama lukovice
 • 1 litar 70% alkohola

Potopimo u alkoholu 30 dana i procedimo. Uzimamo 3 puta po 20-30 kapi s malo vode ili čaja. Napomena: Tinkturu možete raditi i od latica. Mažemo bolna mesta kod svih navedenih tegoba. Kontraindikacije: Nisu poznate.

UPOZORENJE:

Vlasnici mačaka trebali bi izbegavati sadnju ljiljana u svoje vrtove ili na mesta dostupna njihovim mačkama. Naime, svi delovi ljiljana vrlo su otrovni za mačke i nakon što ih ona pojede (čak i male količine mogu biti fatalne) može doći do povraćanja, letargičnosti i gubitka apetita kod životinje. Sve to su posledice polaganog zatajivanja bubrega (u periodu od 36-72 sata), što može završiti kobno za mačku, ako joj se odmah ne pruži odgovarajuća veterinarska pomoć.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Pripremio: Šefik Rošić, travar i pčelar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica