Vredne morke – šansa za zaradu, ali i za razonodu!

Vredne morke – šansa za zaradu, ali i za razonodu!

Znamo ih pod različitim imenima: misirke, biserke ili morke, a najčešće ih se setimo nekoliko dana pred Uskrs jer su tad njihova jaja najtraženija po pijacama i veletrgovinama. Ipak, naći će se na trpezi samo onih koji su mnogo ranije mislili o njima i kvalitetu njihovih jaja.

Morke - šansa za zaradu ali i razonoda - © Pixabay 

Uzgoj ove vrste živine na prostoru Srbije ima zanemarljiv udeo. Postoji mali broj farmi i ozbiljnih odgajivača. Na sreću, među živinom u našim seoskim domaćinstvima mogu se naći i misirke, ali ih neretko ima i u dvorištima na periferiji grada. To su živahne i bučne ptice, ali nisu zahtevne za čuvanje. Ova prelepa životinja živi po svom poludivljem utvrđenom ciklusu.

Ko su i odakle dolaze misirke?

Misirke potiču iz zapadnog dela Afrike, gde i danas žive u jatima, slobodno, u prirodi. Intenzivno se gaje još u Indiji, Kini, SAD-u, Francuskoj, Mađarskoj i Italiji. Pitome su zadržale određene osobine divljih predaka, što i otežava njihovo uzgajanje. Kad se gaje u slobodnom prostoru, njihova glavna karakteristika je da skrivaju svoja gnezda.

Kad treba da se izlegu mladi pilići, ženka pravi gnezdo na nekom nepristupačnom, skrovitom i ljudskom oku neupadljivom mestu, i vrati se jatu tek nakon 26-28 dana, koliko je potrebno da se pilići izlegu.

Proizvodnja morki: Uprkos plahovitom temperamentu lako se gaje

Misirke imaju malu glavu koja nije pokrivena perjem, sa rožnim izražajem na vrhu, a lice im je zanimljive plavo-bele boje. Imaju kratak vrat i telo koje je pokriveno gustim perjem, bele, smeđe, sive ili plavičaste boje. Bilo koje boje da je perje, ukrašeno je sedefastobelim tačkama. Misirke imaju duge noge i rep koji je uvek okrenut nadole. Odrasle koke su teške do 2 kg. Mužjak i ženka se razlikuju po zvucima kojima se oglašavaju i po veličini rožnatog izraštaja, koji je kod mužjaka veći.

Morke - šansa za zaradu ali i razonoda - © Agromedia


Glavna karakteristika misirki je da su stalno u pokretu i da mogu da pređu u toku jednog dana i po više od 10 km, ali pošto ne vole da lete, to čine samo u slučaju neposredne životne opasnosti. Noću ćete ih naći isključivo na otvorenom i to najčešće na nekom niskom drvetu

 

Meso i jaja ovih ptica su pravi specijaliteti

Meso ovih kokošaka spada u specijalitete i po ukusu je najsličnije mesu fazana ili prepelica, tamnije je boje od kokošijeg, bogatije proteinima, mineralima i vitaminima, a samim tim ima i višu cenu na tržištu. Još jedna važna karakteristika je da ove ptice imaju znatno veći udeo belog mesa u trupu.


Jaja misirki su u odnosu na kokošija hranljivija, sitnija, sa tvrđom i pegavom ljuskom, što ih čini neodoljivim za mališane u vreme uskršnjih praznika. Za godinu dana jedna misirka može da snese u proseku oko 70 jaja, ali manjak na tržištu nastaje zato što ne nose cele godine, već samo u periodu od marta do novembra.

Morke - šansa za zaradu ali i razonoda - © Pixabay 


Morke štite teritoriju od grabljivica

Njihova važna karakteristika je da su po prirodi uvek na oprezu i štite teritoriju jakim ispuštanjem glasova upozoravajući okolinu na pojavu grabljivica u svojoj blizini.

Takođe, zbog svojih karakteristika mogu da se uključe u organsku proizvodnju i tako je olakšaju. One nikad ne čeprkaju po staništu, već samo kljucaju i sve dok ima insekata u blizini, ne diraju zasade i ne kljucaju po njima.

Teorija kaže da je jedan mužjak morke dovoljan za više kokoši, ali iskustva odgajivača kažu da je bolje da na jednog mužjaka dođe samo jedna kokoš. Odgajivači još ističu da kad stignu mali pilići, mužjak i ženka žive kao prava porodica. Kad je ženka odsutna, mužjak vodi računa o pilićima, ali i čitava jata vode računa o celokupnom podmlatku.

Morke - šansa za zaradu ali i razonoda - © Agromedia

Iskustva još pokazuju da su misirke odani prijatelji i kako čuvaju sebe i svoje leglo, tako čuvaju i domaćina. Izuzetno su vredne i imaju veliki značaj u prečišćavanju zemljišta. Uvek cvrkuću i za njih važi da su brbljive ptice, što se naročito primećuje kad krenu na neko drvo na legalo – onda se stalno dozivaju i ispuštaju različite zvuke.

Kao dokaz za njihovu inteligenciju i snalažljivost prilažem i svoje iskustvo da ih je nemoguće fotografisati. Čim se približite, kreće akcija i trka u kojoj one uz veliku pompu pobeđuju!

Komentari (1)

Stevan Ilić

2021-05-05 15:06:44

Ima istine i nedostataka u clanku.
Ne znam kako da okacim fotografije

Tanja Prolić, Novinar

2021-05-06 15:27:44

Poštovani Stevane,

hvala vam na javljanju. Uvek volimo da čujemo mišljenja čitalaca, šta biste vi dodali u članku?

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica