Svet poljoprivrede Prodavnica

Paprika opet poskupela | Cene povrća

Nastavljen je trend dobre ponude povrća na pijačnim tezgama Kalenić pijace u Beogradu.

U odnosu na prethodni period niže su bile cene boranije, blitve, krastavca kornišona, krastavca salatara, paprike šilje i peršuna lišćara, dok je rast cene zabeležen kod kupusa i belog luka.

Konstantno dobra bila je ponuda krompira, paprike, paradajza, crnog luka, krastavca i šargarepe na zelenoj pijaci u Čačku. Za boraniju je trebalo izdvojiti 250 do 300 din/kg, a za šampinjone 200 do 220 din/ kg. Prodaja kupusa odvijala se po ceni 70 do 90 din/kg. Cena paprike nikako da padne, pa je varirao iznos od 100 do 140 din/ kg u zavisnosti od sorte i krupnće plodova. Domaćice koje su želele da tokom protekle nedelje pripremaju kisele krastavčiće za krastavac kornišon su trebale da izdvoje od minimalnih 100 do maksimalnih 150 din/kg. Još uvek visoka cena šargarepe koja je varirala od 90 do 100 din/kg.

Nije bilo značajne promene u ponudi povrtarskih kultura na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Dominirala je ponuda paprike, krompira, crnog luka, šargarepe i krastavca salatara na prodajnim punktovima. Prosečna je bila ponuda tikvice, zeleni karfiola, brokoli a slabija spanaća, boranije, zelene salate, krastavca kornišona i belog luka. Jeftiniji su bili brokoli, karfiol, krastavac salatar, praziluk, rotkvica, šargarepa, spanać i tikvica. Skuplji su bili paprika babura, paprika ljuta, mladi crni luk i dinja.

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu protekle nedelje zabeležen je rast cena paprika, krastavca kornišona, krompira, pasulja (beli tetovac, beli gradištanac, šareni). Za razliku od njih jeftiniji su bili praziluk, šargarepa, tikvica, paradajz i krastavac salatar.

Izvor: STIPS

Komentari