U Braničevskom regionu rastu otkupne cene teladi SM rase | Cena žive stoke

U Braničevskom regionu rastu otkupne cene teladi SM rase | Cena žive stoke

U klanicama na području Braničevskog regiona protekle sedmice je evidentiran rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 380 din/kg i pad otkupne cene krava za klanje na dominantnih 150 din/kg.

Cena teladi, tovne junadi, krava za klanje i tovnih bikova

Na pijaci žive stoke u Požarevcu skuplja su u odnosu na prethodni period bila telad, tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma i krave za klanje.

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području Šapca. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Obim ponude i otkupljnih grla bio je dobar.

Prodajna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša i na stočnoj pijaci u Užicu, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Cena krava za klanje SM rase bila je, takođe, viša u ovom periodu, a dominirao je iznos od 160 din/kg.

Cene prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje

Dominantne otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje bile su više u odnosu na drugu sedmicu avgusta u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Kod prasadi je dominirao iznos od 230 din/kg, tovljenika 155 din/kg, a kod krmača za klanje 120 din/kg.

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Obim ponude i prodatih grla bio je prosečan.

Cene jagnjadi, jaradi, šilježadi i ovaca

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi na dominantnih 280 din/kg i šilježadi na 220 din/kg protekle sedmice. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena ovaca, pošto je dominirao iznos od 120 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu bile su skuplje ovce, jer su se najčešće mogle pazariti za 150 din/kg.

Rast prodajne cene jaradi zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Dominirao je iznos od 230 din/kg.


U klanicama na području ovog grada i okoline došlo je do pada otkupne cene jagnjadi na 230 din/kg.

Žitarice i stočna hrana

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca na gazdinstvima u okolini ovog grada protekle je sedmice došlo do rasta dominantnih cena kukruza, okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove. Kod pšenice je dominirao iznos od 22 din/kg, a kod kukuruza iznos od 25 din/kg.

Na pijaci u Loznici su se tokom druge sedmice avgusta mogli pazariti kukruz, okrunjen prirodno sušen po dominantnoj ceni od 30 din/kg, pšenica upakovana u džakove po ceni od 25 din/kg, sojino zrno za 80 din/kg, stočni ječam za 24 din/kg i
ucerkino seno u balama za 20 din/kg.


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica