Svet poljoprivrede Prodavnica

Za kilogram kajmaka potrebno i do 30 litara mleka

Od vruće lepinje iz zidane furune i kajmaka nema bolje poslastice. Srpskom „belom mrsu“ retko ko može da odoli. Sir i kajmak specijalitet su na našim trpezama, a uz to donose zaradu poljoprivrednim gazdinstvima.

Sir i kajmak - © Dejan Davidović / Agromedia

Zbog mnogo rada i vremena koje treba uložiti u spremanje sira i kajmaka u odnosu na prodaju sirovog mleka, mnogi proizvođači su odustali od prerade mleka. Međutim, ima i onih koji nisu napustili ovu proizvodnju pa su i dalje prisutni na tržištu i nemaju problema sa plasmanom mlečnih proizvoda.

Mnogi ne znaju da je za jedan kilogram kajmaka potrebno čak 30 litara mleka.

„Iako deluje da nije teško spremiti sir i kajmak, praksa pokazuje da oko njega ima dosta posla i truda. Mnogi ne znaju da je za jedan kilogram kajmaka potrebno čak 30 litara mleka. Nakon muže krava mleko cedim u dezinfikovane posude, posle čega sledi kuvanje. Zatim se mleko odlaže na sobnoj temperaturi kako bi se posle 24 sata na površini posude formirao kajmak. Tako formiranu masu skidam, pakujem u posude i posolim“, objašnjava proces pravljenja kajmaka Gorica Topalović iz mioničkog sela Krčmar.

Preradom poljoprivrednih proizvoda do solidne zarade

„Kada se skine kajmak da bi se dobio sir, mleko se zagreva na temperaturu do 30 stepeni. Zatim se u njega dodaje sirište i čeka se oko sat vremena dok se ne odvoji surutka od guste mase, usirenog mleka, takozvane – grude ili posirevine. Ta gusta masa se sipa u gazu i odlaže da se ocedi na čvrstu podlogu. Gruda se čvrstim predmetom pritisne i sa gornje strane kako bi se dobio pravilan oblik. Nakon izvesnog vremena dobijena masa se seče na kriške i soli po ukusu. Nakon toga sir se nalije posoljenom surutkom“, kaže Gorica.

Domaćica Gorica Topalović sa svojim proizvodima - © Dejan Davidović / Agromedia

Topalovići kažu da nemaju problema sa plasmanom sira i kajmaka, a sve količine koje se proizvedu u ovom domaćinstvu uglavnom prodaju na pijaci i kod ugostitelja. Na farmi je 7 krava i 10 koza.

Sama svoj gazda: Ovako izgleda imanje na kome žena vozi traktor

„Za kvalitetan sir i kajmak prvenstveno je važna kvalitetna ishrana stoke, ali i način na koji se prerađuju i skladište ovi proizvodi. Ako je loša higijena i nedovoljno hlađenje u procesu pripreme, ni sir ni kajmak ne mogu da budu dobri. Za dobar sir i kajmak važna je masna jedinica, pažljiva prerada i odgovarajući uslovi“, napominje naša sagovornica.

Vruća rakija – kuva se i pije u mesecima sa slovom R!

„U zapadnom delu Srbije u Kraljevu, Čačku, Valjevu, proizvodnja sira i kajmaka za razliku od drugih krajeva Srbije. Vezana je klimatske uslove, ali pre svega bazirana je na tradiciji. Što se tiče samog kvaliteta i načina proizvodnje ovih namirnica u valjevskom kraju u odnosu na druga mesta može da bude u sistemu gajenja životinja. Tako, u selima oko Kraljeva ili u drugim pasivnijim krajevima, životinje su više na ispaši pa je tu značajan uticaj sastava trava na proizvode, gde one kroz svoj hemijski sastav daju poseban ukus i miris proizvodu kao što je kajmak ali i drugim mlečnim proizvodima“, kaže dr Radosav Vujić, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo.

Nema tačnih podataka koliko se sira i kajmaka godišnje proizvede u Srbiji, ali se može govoriti o „skoro trostrukoj zaradi u odnosu na predaju sirovog mleka“.

Prema rečima Vujića „ako se uzmu u obzir količine mleka koje su potrebne za jedan kilogram sira ili kajmaka i cene po kojima ih proizvođači prodaju restoranima ili na pijaci, imaju neuporedivo veće prihode, čak dva do tri puta, nego kada bi isporučivali mleko“.

Autor: Dejan Davidović

Komentari