Običaji i tradicija: Na Sretenje se u kući obavezno pali sveća

Običaji i tradicija: Na Sretenje se u kući obavezno pali sveća

Sretenje Gospodnje je veliki crkveni praznik koji se uvek slavi 40 dana od rođenja Isusa Hrista. Sretenje je  česta slava u srpskom narodu, koji za ovaj praznik vezuju svoju tradiciju i običaje. Jedan od njih je i da se na ovaj dan obavezno pali sveća. Ako se na sveći dok gori od voska stvaraju mlazići i voštane krupice veruje se da će godina biti rodna.

Sretenje - dan kada se u kući pali sveća - © Pixabay 

 

Osam dana nakon rođenja Sinu Božjem dali su ime Isus, što znači Spasitelj, kako je anđeo rekao Svetoj Devi Mariji. Kada je Isusu bilo četrdeset dana, Sveta Deva Marija i Josif doneli su ga u hram da ga po zakonu posvete Bogu.

Odmah posle Isusovih roditelja u hram je ušao sveštenik Simeun, poznat kao Sveti Semeun Bogonosac, kome je ranije Sveti duh kazao da neće umreti dok ne vidi Hrista Spasitelja. Kada je ovaj pravedni i pobožni starac ušao u crkvu, uzeo je dete na svoje ruke i hvaleći Boga rekao je:“Sada otpuštaš s mirom slugu svoga, Gospode,po reči svojoj; jer videše oči moje Spasenje tvoje“. Ovo je značilo da Simeun može mirno da umre jer je video Spasitelja, kao što mu je Sveti duh rekao.

Zatim su se Sveta Deva Marija i Josif sa Isusom vratili u Vitlejem. Za uspomenu na ovaj susret Simeunov sa Sinom Božjim praznuje se Sretenje.

Sretenjski običaji i verovanja

Sretenje je krsna slava mnogim srpskim domaćinstvima i na ovaj praznik se ništa ne radi. Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čudesnu moć i da će kuću i zemlju domaćina štiti od udara groma, poplava, bolesti ukućana i stoke, i drugih nesreća u domaćinstvu i na imanju. Ako se na sveći dok gori od voska stvaraju mlazići i voštane krupice veruje se da će godina biti rodna.

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima trajati još šest nedelja.

Jedno od najzanimljivijih verovanja jeste da mlade devojke strogo paze koga će ujutru prvo sresti, jer će im mladoženja biti baš takav, i po izgledu i po karakteru.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti