Muzej piva u Zrenjaninu: Svojevrsna atrakcija za sve ljubitelje ovog pića

Muzej piva u Zrenjaninu: Svojevrsna atrakcija za sve ljubitelje ovog pića

Ljudi su počeli da proizvode pivo još nekoliko hiljada godina pre nove ere, a od tog perioda do danas se receptura unapređivala, kombinovali su se različiti sastojci i mehanizovali proizvodni procesi, te se sada mogu pronaći brojne vrste ovog alkoholnog pića, piva različitih ukusa i zanimljivih kombinacija sastojaka.

Mnogi lokaliteti poznati po proizvodnji piva razvijaju turizam upravo stavljajući akcenat na ovo piće od žita, te orgnanizuju različite manifestacije gde posetioci mogu da uživaju u konzumaciji piva, ali i saznaju zanimljive podatke o istom. Najpoznatiji je svakako Oktoberfest u Minhenu koji okuplja milione ljubitelja piva, a kada govorimo o našoj zemlji veliku popularnost tradicionalno beleže Beogradski festival piva i Dani piva u Zrenjaninu.

Upravo ovaj vojvođanski grad je poznat po jednoj od nastarijih pivara na Balkanu za čije postojanje je vezana i jedna značajna istorijska ličnost. Ova pivara sačuvala je brojne predmete koji se koriste u pivarstvu, te je na prostoru iste otvorena svojevrsna atrakcija za sve ljubitelje piva – Muzej piva u Zrenjaninu.

Muzej piva u Zrenjaninu je počeo sa radom 2017. godine. Ideja je nastala kao zajednička želja većine građana ovog grada i okolnih mesta, a rezultirala je građanskom inicijativom udruženja građana „Urbani forum“ iz Zrenjanina koje je pokrenulo akciju zaštite industrijskog nasleđa stare pivare, to jest starih vrednih mašina kao i samog objekta. Tvorac ideje je Vojislav Cvejić sa saradnicima.

[related_post id =“1″]

„Svako mesto je prepoznatljivo po nečemu, a Zrenjanin je upravo prepoznatljiv po pivu. Ideja je da se Muzej piva umreži sa svim ostalim vidovima turizma u gradu i okolini, ali da on bude jedan od glavnih povoda koji će opredeliti veliki broj domaćih i stranih turista da posete ovaj grad. Pošto se manifestacija „Dani piva“ održava samo sedam dana i to jednom godišnje, Muzej piva u Zrenjaninu sa pratećim srodnim sadržajima turistima i gostima u gradu pruža razna iskustva u vezi sa pivom tokom cele godine“, istakao je Vojislav Cvejić.

Kako kaže naš sagovornik, posetioce očekuje obilazak industrijskog nasleđa stare pivare, obilazak objekta stare pivnice izgrađenog pre više od 100 godina od strane Lazara Dunđerskog,šetnja obalom reke Begej i vožnja brodom, razgledanje palate Lazara Dunđerskog, obilazak Muzeja pivskih krigli i čaša koji je jedan od najvećih u Evropi, poseta malim zanatskim pivarama u gradu kao i specijalizovanim lokalima koji toče razne vrste piva.

Bogata ponuda mašina i pivarske opreme

U Muzej piva je pretvoren deo pivare koji je izgrađen nakon Drugog svetskog rata, to jest nakon stare gradnje Dunđerskih i on se zove Variona ili kuhinja piva. Ovaj pogon izgrađen je od strane nove, posleratne Zrenjaninske pivare 1958. godine. Ovo je najvažniji deo pivare sa stanovišta postupka proizvodnje jer su se u njemu odvijali ključni postupci u proizvodnji piva, to jest hmeljenje, ukomljavanje, ošećerenje, kuvanje i ceđenje sladovine.

Posetioce u Muzeju piva očekuje nesvakidašnji fabrički pogon. Većinu mašina i opreme ugradila je jedna od najpoznatijih svetskih firmi za proizvodnju pivarske opreme, nemački Ciman. Većina opreme je iz perioda od 1958. godine do 2007. godine kada je pivara stala sa radom. Cela unutrašnjost je veoma luksuzno uređena, na primer zidovi i podovi su obloženi braćkim kamenom u osam boja. Ceo taj prostor odiše lepotom i pravljen je ne samo da bude fabrički funkcionalan već i estetski nesvakidašnji“, rekao je sagovornik našeg portala.

Osim mašina, posetioci mogu da vide i ručne stare alatke koje su služile pri proizvodnji piva, razne etikete, flaše zrenjaninskog piva, krigle, čaše, podmetače ove pivare, foto materijal, razne ambalaže. Izložene su i sirovine od kojih se nekada spravljalo pivo, arhivska građa, projekti građevina, tehnički crteži mašina i opreme, tehnički crteži celog postupka proizvodnje, autentičan nameštaj iz stare pivnice, priznanja, ali i„komandna soba“ sa očuvanom upravljačkom tablom odakle se upravljalo postupkom proizvodnje piva.

Zrenjaninska pivara ne radi od 2007. godine, a radila je gotovo neprekidno skoro tri veka. Ovu čuvenu pivaru je osnovao Nemac Sebastijan Kracajzen davne 1745.godine.

„Nakon dosta zakupaca, a kasnije i kupaca, 1891. godine pivaru kupuje Lazar Dunđerski. On je angažovao projektante iz Praga i izgradio veliki pivski industrijski kompleks kao i velelepnu palatu na obali reke Begej. Za vreme svog postojanja i rada Zrenjaninska pivara je dobila preko 60 priznanja za kvalitet proizvoda“, rekao je Cvejić.

Nedavno je inicijativom gradske uprave uspostavljena saradnja sa pivarom Carlsberg, koja ponovo  u Čelarevu proizvodi Zrenjaninsko pivo, a deo novca od zarade se prikuplja za gradnju novog pogona u gradu Zrenjaninu.

Ovaj banatski grad pravi je primer kako isticanjem nekog proizvoda prepoznatljivog za određeno područje može da se unapredi i ojača turizam tog lokaliteta. Svi ljubitelji piva u ovom gradu mogu da dožive zanimljivo iskustvo i vrate se kroz istoriju čuvene Zrenjaninske pivare, posmatrajući sve očuvane predmete vezane za pivarstvo koje se nalaze u ovom objektu.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

One Response

  1. Ovaj banatski grad je i pravi primer kako može da se uništi pivara koja je počela sa radom 1745 godine. SRAM NAS BILO!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti