Male tajne uspešne proizvodnje kozjeg sira u Vrmdži

Male tajne uspešne proizvodnje kozjeg sira u Vrmdži

Upoznajte Ljubišu Anđelkovića, uspešnog proizvođača kozjeg sira iz Vrmdže čiji se sirevi prodaju u najkraćem mogućem roku, a zadovoljne mušterije ne oklevaju da se vrate po nove količine. Ovako izgleda njegova proizvodnja.

Imamo trenutno 30 alpina. Pravimo sir po narudžbini, sir može biti sa dodacima – sa sremušem, divljim lukom, susamom, kiselim krastavcem, paprikom. Pored toga, imamo i sireve koji su po mesec dana stari, ali stariji od toga ne, pošto se u tom roku sve proda”, kaže Anđelković.

Ideja za ovom proizvodnjom je počela kada mu je opština odobrila subvencije za 15 jaradi.

Pored ove proizvodnje njegova porodica prodaje i mleko, sirutku, paradajz, papriku, krompir, luk i jagodu. Kupci su turisti koji najčešće dolaze iz Novog Sada, Beograda i Zrenjanina.

Anđelkovići prodaju i jarad, a kako Ljubiša kaže interesovanje ne jenjava. Cena se kreće od 200 do 220 din/kg.

U proizvodnji sira važi sledeća organizacija – Ljubišina supruga je zadužena za proizvodnju sira, a Ljubiša za pripremu ishrane za koze.

Sagovornik: Ljubiša Anđelković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica