Srpska poljoprivreda u problemu – Plodnost njiva ubrzano opada

Srpska poljoprivreda u problemu – Plodnost njiva ubrzano opada

Uskoro bismo mogli da se suočimo sa velikim problemom u srpskoj poljoprivredi. Naime, kako količina organske materije, odnosno humusa, u Vojvodini rapidno opada, naše njive bi mogle da postanu neplodne.
 

Opada plodnost njiva - © Pixabay

U poslednjih mesec dana stručnjaci u našoj zemlji izneli su zabrinjavajuće podatke da je nivo humusa u zemljištima već sada ispod 3%, što je na granici optimalnog.

Organske materije pre početka intenzivne poljoprivrede u vojvođanskim njivama u drugoj polovini prošlog veka bilo je više 5%, a samo u poslednjih 20 godina sa 3,5 spali smo na ispod 3%.

Dr Jovica Vasin, rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srbije, navodi da pre svega Vojvodini preti velika opasnost od trajnog osiromašenja zemljišta, što bi imalo nesagledive posledice.
 

Opada plodnost njiva - © Pixabay

On ističe da je od velike važnosti da država u ovom trenutku shvati razmere ovog problema i da odreaguje. U suprotnom, Vojvodinu nećemo moći da zovemo ni žitnicom Srbije, a kamoli Evrope, objašnjava on.

Vasin dodaje da se već sada oseća negativan efekat i da uprkos korišćenju potrebne agrotehnike, na njivama nam opada prinos.

Oko 75% površine Vojvodine pokriveno je sa dva tipa zemljišta, černozemom i ritskom crnicom, koja je u drugoj polovini prošlog veka imala sadržaj organske materije više od 5%, a danas u Vojvodini zemljišta sa ovolikim sadržajem humusa ima svega na 1% površina.


Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica