Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i dalje lider u regionu

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i dalje lider u regionu

Kapije 84. međunarodnog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu bile su otvorene svakoga dana od 13. do 19 maja. Za to vreme, ova manifestacija još jednom je potvrdila svoju titulu najvećeg agrobiznis događaja u ovom delu Evrope i izuzetno važnog mesta susreta ponude i potražnje domaćih i stranih firmi, poljoprivrednika i stručnjaka.

Na skoro 55.000 metara kvadratnih svoje najbolje proizvode i inovacije izložilo je više od 1.500 firmi i kompanija i to ne samo iz Srbije, već iz 60 zemalja iz raznih krajeva sveta. Mnoge od njih naša ekipa je ovih dana posetila i to počev od štanda Instituta za kukuruz „Zemun Polje“.

83. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

„Agromarket“, kao jedna od najvećih i najuspešnijih domaćih kompanija na novosadskom Sajmu poljoprivrede takođe je do sada svoje proizvode predstavila više od 20 puta.

84. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu - ©Agromedia 

Firma „Agrol“ iz Temerina nastupila je na Sajmu 17. put zaredom.

82. Novosadski sajam poljoprivrede

Kompanija „Delta Agrar“ tradicionalno je imala jedan od najvećih štandova u izlagačkoj zoni mehanizacije. Na njemu je predstavila mnogobrojne i raznovrsne programe mehanizacije, sisteme za navodnjavanje, semena i program zaštite bilja. Naravno,  na stočnom delu sajma bile su izložene i vrhunske priplodne nazimice F1 generacije i tovljenici, kompletan program „Delta Agrar“ govedarstva, a prvi put ove godine napravljen je i mini ribnjak sa nekoliko najzastupljenijih vrsta riba koje se gaje u ribnjacima ove kompanije.


84. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu - ©Agromedia 

Ipak, definitivno najveću pažnju posetilaca privukao je virtualni voćnjak pod jabukama u Čelarevu, kroz koji su mogli da se prošetaju, takmiče u berbi klupskih sorti jabuka i bolje se upoznaju sa svakom od njih. 

Firma „ATP irrigation“ takođe je izložila svoj kompletan program: od sistema za navodnjavanje, preko protivgradnih mreža do sadnica borovnica i jagode, ali i svu potrebnu automatizaciju i prateću opremu za navodnjavanje i fertirigaciju.


84. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu - ©Agromedia 


Da organska proizvodnja i dalje privlači veliki broj ljudi
, uverili smo se na štandu firme „Arum Deč“.


Ni kompanija „Trio motors“ terenskim „ISUZU“ pik-ap vozilima posetioce svog štanda nije ostavila ravnodušnim.
 

Na skoro 55.000 metara kvadratnih svoje najbolje proizvode i inovacije izložilo je više od 1.500 firmi i kompanija i to ne samo iz Srbije, već iz 60 zemalja iz raznih krajeva sveta.


Izložba stočarstva ove godine je na novosadskom Sajmu poljoprivrede zauzela više od 5.000 m2, a na njoj je izloženo preko 1.300 vrhunskih grla
 ovaca, koza, svinja, goveda i, naravno, konja.

Nagrade i priznanja za najbolja grla stoke tradicionalno i svečana su uručena na Manježu Novosadskog sajma. Titulu najvećeg bika ove godine ubedljivo je odneo Kokan, sa svojih 5 godina starosti i 1.980 kilograma težine.

Bik Kokan na Sajmu u Novom Sadu - ©Agromedia 

Kao i svake godine do sada, kada je reč o raznovrsnosti ponude izloženih grla životinja, najviše rasa posetioci su mogli da vide među ovcama.

Svaki put kada sumiramo utiske sa novosadskog Sajma poljoprivrede, zaključak je isti: bez obzira na veliku i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda, broj štandova i stručnjaka na njima, tokom celog dana gužve su pre svega zagarantovane oko sajamskih prodavaca roštilja i pečenja.

Pečenje na Sajmu u Novom Sadu - ©Agromedia 

Sa stručne strane gledišta, kada se svedu računice i utisci sa ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, zaključak je da je angažovani izlagački prostor povećan za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim toga, unapređena je struktura izlagača, kako domaćih, tako i stranih, i povećan je obim međunarodne saradnje. Kreirani su dodatni sadržaji za stručnu i široku publiku i realizovane odlične direktne prodaje.

Konji na Sajmu u Novom Sadu - ©Agromedia 

Sklopljeni su brojni predugovori za realizaciju u postsajamskom periodu, uručene nagrade i priznanja poljoprivrednicima u nekoliko desetina kategorija, promovisali su se mali, hvalili veliki, a svi zajedno lepo družili, razmenili znanja i iskustva i unapred se radovali još boljem novosadskom Sajmu poljoprivrede sledeće godine.

Sagovornici:
dr Života Jovanović, Institut za kukuruz „Zemun Polje“
Ivan Krošlak, „Agromarket“
Vladislav Princip, „Agrol“ Temerin
Julka Toskić, „Delta Agrar“
Mile Radisavljević, „ATP irrigation“
Lazar Puača, „Arum Deč“
Živko Marković, „Trio motors“
Bratislav Andrejević, odgajivač hladnokrvne rase konja iz Pirota
Nenad Nikolić, stočar iz Ćuprije 
Ivan Miljković, ovčar iz Šapina
Dragan Đokić, roštiljdžija iz Leskovca  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica