Oprez: na zasadima voća primećene štitaste i krvave vaši

Oprez: na zasadima voća primećene štitaste i krvave vaši

Niske temperature praćene snežnim pokrivačem iz proteklog perioda pogoduju ozimim kulturama pripremljenim za prezimljavanje. Ipak, na zasadima voća pojavile su se štetočine otporne na niske temperature.

Voćnjak © Pixabay

Veći deo protekle sedmice obeležilo je promenljivo oblačno vreme sa pojavom slabih padavina. Temperature vazduha bile su oko ili nešto iznad proseka, a samim tim povoljne za mirovanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura.

Niže temperature vazduha pri tlu bez snežnog pokrivača nisu prijale ozimim kulturama koje su posejane van tolerantnih rokova setve i koje nisu u dovoljnoj meri pripremljene za prezimljavanje. Ovakve kulture neophodno je zaštititi od mraza i zime.

Ozimi usevi iz optimalnih i tolerantnih rokova setve razvili su se sasvim dobro, i pripremljeni su za niže temperature i periode mirovanja.

Temperature zemljišta u zoni korena ozimih useva bile su pozitivne i pogodovale su razvoju podzemlnih organa ovih useva.

Kraj prethodne sedmice obeležilo je zahlađenje praćeno snežnim padavinama na teritoriji čitave Srbije. U nekim delovima Srbije formiran je snežni pokrivač visine od 10 do 40 centimetara, koji će prezimljujućim usevima pružiti dobru izolaciju.

Povećane padavine iz proteklog perioda značajno će popraviti zalihu zimske rezerve vlage zemljišta u svim proizvodnim područjima.

Štetočine u zasadima voća

Zimski period naročito je bitan za stanje zasada voća.


Štetočine u različitim razvojnim stadijumima zadržavaju se na opalom lišću, mladarima i pupoljcima, gde prezimljavaju i ugrožavaju zasade na početku vegetacije.

Hladniji period upravo iz ovog razloga iziskuje detaljne provere stanja u voćnjacima, kako bi se odredila vrsta prisutnih štetočina, i kako bi mere nege bile preduzete na vreme.

Saveti za pravilnu prihranu mladih voćnjaka


Pregledom zasada šljiva na grančicama su uočene larve štitastih vaši, koje su otporne na niske temperature.

U zasadima jabuke registrovane su kolonije krvavih vaši, a u zasadima kruške prezimljujuća imaga obične kruškine buve.


Stručnjaci preporučuju redovno i detaljno obilaženje zasada voća, kako bi se sprovele adekvatne mere zaštite pre namnožavanja i nastajanja šteta.

Izvor: RHMZ

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica