Tamjanika – od OVE SORTE nastaje NAJLEPŠE vino!

Tamjanika – od OVE SORTE nastaje NAJLEPŠE vino!

O ovoj sorti grožđa se može mnogo toga lepog reći. Lepog najpre zbog toga što je među srpskim narodom veoma cenjena, i slobodno možemo reći – omiljena. Vekovima unazad Srbi uživaju u plodovima ove vrste grožđa i ponose se time što se ista uzgaja u Srbiji, i to ne samo zbog ukusa celog ploda, već i zato što se od baš od ovog grožđa pravi najukusnije vino. Iz tog razloga, ova stara pitoma vrsta vinove loze je u Srbiji poznata i kao “Vinska kraljica Srbije”. S obzirom na ukus koje karakteriše vino napravljeno od ove vrste, njegov kvalitet i hemijske osobine, taj status koji tamjanika ima nas uopšte ne čudi, i vrlo smo ponosni na to.

čaša belog vina i grožđe na zidu

Tamjanika je zaslužila da se o njoj više zna i da se o njenoj izvrsnosti čuje dalje. Zaslužuje da joj ceo svet dodeli status koji uživa u Srbiji, jer nikoga ko je proba ne ostavlja ravnodušnim. Vrsni enolozi je s razlogom svrstavaju među najpogodniju sortu grožđa za pravljenje vina koje budi sva čula.

Hajde onda da ovom prilikom bolje upoznamo tamjaniku i posvetimo joj naredne redove, jer to svim svojim karakteristikama apsolutno zaslužuje.

Poreklo i podneblje uzgoja tamjanike

Tamjanika se, uz prokupac, smatra najstarijim autentičnim sortama grožđa. Sorta vinove loze Tamjanika potiče sa juga Francuske, ali je u Srbiji prisutna već 5 vekova unazad. Rasprostranjena je u brojnim vinogorjima širom Srbije. Za uzgoj tamjanike se najpre vezuje Župa, ali ona je prisutna i u drugim delovima zemlje – Šumadiji, Negotinskoj krajini, Fruškoj gori, Vršcu i Subotici. Pored Francuske i Srbije, tamjanika se uzgaja u mnogim drugim zemljama, kao što su SAD, Italija, Bugarska, Nemačka, Makedonija, Rumunija i Rusija.

Ova sorta je svoje “srpsko ime” dobila po tamjanu. Smatra se da je to zbog njenog intenzivnog ukusa i mirisa koji se, kada dođe u fazu potpune zrelosti, oseća čak i na nekoliko metara. Potpunu zrelost i slast, tamjanika dostiže u periodu od kraja septembra do sredine oktobra. U fazi pune zrelosti, tamjanika može sakupiti do 24% šećera, dok u fazi “suvarka” može imati čak i do 30% šećera.

grožđe na grani

Idealni uslovi za uzgoj tamjanike

Ko se opredeli za uzgoj ove vrste grožđa, mora biti spreman na to da joj je potrebna posvećenost, vreme i obezbeživanje određenih uslova kako bi u razvoju postigla svoj maksimum. Ali, ako tamjanici pružite sve to, vratiće vam trostruko kroz visok nivo slatkoće, savršen okrugli oblik, prelepu intenzivnu boju i hemijski kvalitet i time potpuno opravdati epitet najboljeg grožđa od kojeg se pravi najkvalitetnije vino koje ukusom osvaja svet.

Da bi vaša tamjanika rasla u pravu lepoticu izvrsnog ukusa i kvaliteta, trebalo bi da joj se obezbedi adekvatna pozicija u vinogradu. S obzirom da joj je potrebno dosta sunca kako bi postigla optimalan nivo slatkoće, valjalo bi da vinograd bude okrenut ka suncu, odnosno na sunčanoj strani, kako bi grožđe imalo dovoljno svetlosti i toplote za pravilan razvoj.


Što se tiče navodnjavanja vinove loze, važno je uzeti u obzir faktore kao što su tip zemljišta, klimatski uslovi u datom podneblju i lozna podloga. Ipak, svakako treba imati na umu da navodnjavanje mora biti optimalno, odnosno da i previše i premalo navodnjavanja podjednako šteti plodu i može se loše odraziti na sazrevanje. Procenite potrebu za navodnjavanjem vinove loze shodno pomenutim faktorima i pružite biljci količinu koja joj je potrebna za maksimalne rezultate u razvoju.

Još jedna od veoma važnih kriterijuma za dobar prinos i izvrstan plod je i orezivanje. Ova praksa je neophodna kako bi se uklonile slabe grančice nepravilnog rasta i plodu obezbedio nesmetani razvoj. Period rezidbe najviše zavisi od klimatskih uslova na području gde se nalazi vinograd. Za naše podneblje na kojem vlada umereno-kontinentalna klima, preporuka je da se sa orezivanjem krene već krajem zime.

grožđe na grani


Vrste tamjanike i otpornost na bolesti

Najpoznatije vrste tamjanike su bela i crna. Od bele se tamjanike se prave najlepša bela vina jedinstvenog ukusa koja zauzimaju visoko mesto među poznavaocima vina istančanog ukusa, dok se od crne autohtone i mirišljave tamjanike pravi crno vino izvrsne arome i rubin-crvene boje. I bela i crna tamjanika imaju zrna skoro savršenog okruglog oblika, i spadaju u bujniju sortu grožđa.

Otpornornost joj nije jača strana, spada u prilično osetljive sorte kojoj je potrebno posvetiti vreme za maksimalne rezultate. Najosetljivija je na sivu plesan, a nešto manje na pepelnicu i plamenjaču. Takođe, budući da hladnije vreme za nju nije najbolja klima, na niske zimske temperature je srednje otporna.


Uzgajanje ove sorte je veoma popularno u Srbiji, i to sa dobrim razlogom. Njen ukusan i sladak plod je pravi ugođaj za čulo mirisa i ukusa, a ništa drugačije nije ni sa vinom napravljenim od ove izvrsne aromatične sorte – vina od tamjanike sasvim zasluženo opstaju na prvom mestu kao najkvalitetnija i najukusnija bela i crna vina na našim prostorima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica