
Brašno od ŽIRA - hranljivo kao i pšenično, ali mnogo zdravije
Hrastov žir je izuzetno kvalitetan i zdrav plod od koga se mogu napraviti brašno i različiti proizvodi, poput krekera, koji su ukusniji i zdraviji od pšeničnih.
Hrastov žir je izuzetno kvalitetan i zdrav plod od koga se mogu napraviti brašno i različiti proizvodi, poput krekera, koji su ukusniji i zdraviji od pšeničnih.
Pored toga što je poznata po tome što se od nje pravi tekila, ona je odlična sirovina za pravljenje različitih vrsta brašna i veštačkih zaslađivača.
Brašno od semena tikve golice, nastalo u procesu proizvodnje hladno ceđenog ulja iz ove uljarice.
Saznajte benefite koje donosi jastuk od heljdinih ljuspica, kao i recept za pravljenje hleba od heljdinog brašna.
Kod velike većine, na prvi pomen brašna svi pomisle na pšenično ili kukuruzno brašno.
Urezana imena na vodeničnom košu starom tri veka čuvaju od zaborava uspomenu na pomilare.
Kikiriki je jedna od petnaest vodećih svetskih prehrambenih kultura i među najvažnijim namirnicama u međunarodnoj trgovini, a kod nas se jako malo uzgaja.
Za pripremu brašna od kestena bitno je da se kesten ubere na vreme, čim krene da opada sa drveta.
Stotinama godina hranile su sela, a nekada bile i mesto dogovaranja i vojevanja za slobodu – vodenice. Stari čuvari srpskog identiteta i tradicije koji polako nestaju.
Sa početnom idejom da obezbedi dovoljno hrane za svoju porodicu, oni su se odlučili da proizvode speltu zbog brojnih prednosti koje ova žitarica ima.
Pored toga što se može kuvati i koristiti umesto krompira, od njega se može praviti i brašno. Gde se još koristi pitomi kesten i kako se on gaji?
Posetili smo porodicu Cicić koja već više od 3 veka melje brašno na kamenu u vodenici na reci Srebrenici u selu Stragari.
Umesto magneta za frižider, miljea ili šolje, strani gosti biraju da ponesu malo Miljojkinog domaćeg hleba kao nešto to ih podseća na Srbiju.
Ova zanimljiva biljka zbog svojih nutritivnih svojstava koristi se sve više, a može poslužiti i kao zamena za kafu i čokoladu.
Ko se još seća odličnog belog kukuruza od kojeg se pravi najbolje brašno za kačamak i proju?
Na obroncima planine Rudnik, u varoši Stragari, a na reci Srebrenici - nalazi se vodenica stara tri veka – koja još uvek radi.
Cene prasadi i jagnjadi u padu. Stočno brašno takođe pojeftinjuje.
Ove godine kompanija za proizvodnju brašna i testenine Danubius, obeležava 100 godina postojanja.
Kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius ove godine obeležava 100 godina postojanja.
Gordana Romčević Ilić je za vreme studija posejala heljdu na iznajmljenom hektaru zemlje. Posao je mudro razvijala, pa danas spada u najveće proizvođače te kulture.