Agriserbia d.o.o.

Adresa: Solunskih Dobrovoljaca 170, Aleksa Šantić

E-mail: [email protected]

Telefon: +381 25 515 01 35

Sajt: E mail: [email protected]

Kompanija AGRISERBIA je 2015. zasnovala specijalizovan rasadnik za proizvodnju sadnica leske najboljih italijanskih sorti čiji su plodovi namenjeni prvenstveno industrijskoj preradi ali i konzumnoj upotrebi. Moderan rasadnik kompanije AGRISERBIA, podignut u mestu Aleksa Šantić u Somboru, ima za cilj da poljoprivrednim proizvođačima obezbedi sertifikovane sadnice leske izuzetnog kvaliteta i po povoljnim cenama.

rasdanik lešnika

Rasadnik se proširio od 2015. godine i danas ova kompanija ima raznovrsnu ponudu sadnica izdanačkog (žbunastog) lešnika različitih starosti  i raznovrsnog sortimenta koje su proizvedene u zemlji na sopstvenom korenu. Kupcima su dostupne i izdanačke sadnice proizvedene u supstratu u saksijama, koje se mogu saditi i van perioda mirovanja vegetacije.

Kako bi se proizvodnja i industrija lešnika u Srbiji uspešno razviili potrebne su visoko-kvalitetne sadnice odgovarajućeg sortimenta leske, a to je ono što AGRISERBIA obezbeđuje proizvodnjom u svom rasadniku.

„AGRISERBIA“ posluje kao deo „Ferrero Hazelnut Company“, i pored proizvodnje sadnog materijala poseduje i plantažu leske na površini od 600 hektara koja predstavlja najbolji primer savremene i inovativne proizvodnje lešnika.

Rasadnička proizvodnja

U rasadniku AGRISERBIA, leska se razmnožava nagrtanjem matičnih biljaka, iz kojih se razvijaju ožiljeni izdanci koji se na kraju vegetacionog perioda odvajaju od matičnih biljaka i dalje koriste u proizvodnji sadnica izdanačkog (žbunastog) lešnika. Prstenovanjem izdanaka i nagrtanjem matičnih biljaka, stimuliše se rast dobro razvijenog korenovog sistema.

Važnost nagrtanja matičnih biljaka kod razmnožavanja leske ogleda se u tome što sadnice proizvedene na taj način predstavljaju potomstvo koje je identično sa matičnim biljkama, čime se obezbeđuju karakteristike za svaku sortu leske.

Sortiment leske

U ponudi rasadnika su sadnice sledećih sorti leske:

  • Tonda di Giffoni

  • Tonda Gentile Langhe

  • Tonda Gentile Romana

  • Nocchione

Detaljan opis i karakteristike sorti leske koje su u ponudi, nalaze se u brošuri AGRISERBIA koju možete preuzeti putem linka na dnu teksta.

Italijanske sadnice leske

Oprašivanje

Većina sorti leske su samobesplodne, zbog čega je u zasadima leske neophodno zasaditi odgovarajuće oprašivače kako bi se obezbedilo uspešno međusobno oprašivanje. Kao rezultat, dobijaju se optimalan procenat zametnutih plodova i visok prinos i kvalitet plodova.

Sertifikacija

Sadnice iz rasadnika AGRISERBIA su standardne kategorije, sertifikovane prema zakonu Republike Srbije. Republička fitosanitarna inspekcija je zadužena za praćenje zdravstvenog stanja biljaka u rasadniku u toku perioda vegetacije, kao i za izdavanje dozvole za štampanje zvaničnih etiketa za sadnice, isključivo ako su svi zahtevi ispunjeni.

Za više informacija o proizvodnji sadnica, sortama lešnika i firmi Agriserbia preuzmite brošuru:

Screenshot 2020-10-09 at 15.20.55

Agriserbia brošura

Preuzmite pdf