
Upoznajte najmlađeg vinara Šumadije!
Nemanja Arsenijević iz Vinče kod Topole je najmlađi vinar u Šumadiji, a možda i u Srbiji. Ima 26 godina i obrađuje ukupno 11 hektara vinograda.
„Britanac Tom Stevenson naveo je u svojoj kritici da je ’bio prijatno iznenađen kada je probao penušavac sa Oplenca’ i ovaj region proglasio podnebljem budućnosti. U tom ’društvu’ koje će obeležiti naredne godine i decenije nalaze se i regioni u Kini, Sloveniji, Engleskoj i na Novom Zelandu“, kaže Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije kome je i uručeno oficijelno pismo o ovoj proceni svetskog stručnjaka.
Stevenson je u svojoj karijeri napisao 23 knjige koje je objavilo preko 50 izdavača širom sveta, na 25 jezika. On je, između ostalog, vinski pisac, kritičar i sudija, koji je učestvovao u pravljenju enciklopedije vina i penušavaca.
Penušavac iz Srbije poseban je, ne samo što je pravljen po staroj metodi, već i što po karakteristikama i ukusu odražava note Šumadije i kraja u kome je pravljen.
Prvi srpski penušavac u Vinči napravljen je od berbe iz 2008. godine uz pomoć Pjer Iv Burnijea, stručnjaka sa Enološkog instituta u Šampanji, i Vladana Nikolića, jednog od vodećih enologa u Srbiji i regionu.
„U pitanju je tradicionalna, francuska metoda pravljenja penušavca, poznata stotinama godina. Sekundarna fermentacija se odvija direktno u boci, nakon koje je potrebno da vino odleži minimum 15 meseci. Penušavac iz Srbije poseban je, ne samo što je pravljen po staroj metodi, već i što po karakteristikama i ukusu odražava note Šumadije i kraja u kome je pravljen“, navodi Aleksandrović.
Stevensonova ocena je dokaz da smo uspeli da se Srbija nađe na svetskom radaru penušavaca
Berba grožđa za penušavac počinje ranije. U ovom piću ima 16-17% šećera i oko 10% alkohola. Za 10.000 flaša potrebno je 20.000 kilograma grožđa. Prodaja penušavca u Srbiji godišnje raste oko tri puta. Glavni enolog vinarije, Vladan Nikolić, kaže da su se penušavci ranije uglavnom uvozili. „Proizvodnja šampanjca je kruna vinarstva, a kod nas nije postojala, jer jednostavno nismo imali ljude koji su poznavali tu tehnologiju. Stevensonova ocena je dokaz da smo uspeli da se Srbija nađe na svetskom radaru penušavaca“, kaže Nikolić.
Sagovornici:
Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije
Vladan Nikolić, enolog
Foto: Biljana Nenković
![]() |
Autor
Novinar Biljana Nenković
Već dvadeset godina se bavim novinarstvom. Izveštavala sam za nacionalne medije, porodične magazine, izdanja u dijaspori,a poslednjih godinu dana aktivno se bavim agronovinarstvom. |
Nemanja Arsenijević iz Vinče kod Topole je najmlađi vinar u Šumadiji, a možda i u Srbiji. Ima 26 godina i obrađuje ukupno 11 hektara vinograda.
Marija Dimitrijević se bavi vinogradarstvom, vinarstvom i seoskim turizmom u selu Drača. Nije oduvek bilo tako.
Saznajte kakvo mišljenje o kvalitetu domaćih vina ima profesor koji je dugo godina držao katedru za tehnologiju proizvodnje vina na Poljoprivrednom fakultetu.
Berba grožđa na preko 140 hektara, koliko se gaji u valjevskom kraju, traje još nekoliko dana. Ove godine valjevski vinogradi doneli su izuzetan kvalitet grožđa.
Od običnog desertna vina se razlikuju jer sadrže visok procenat šećera.