Proizvođači, ovo su radovi u bašti u avgustu mesecu

Proizvođači, ovo su radovi u bašti u avgustu mesecu

Stigao nam je avgust, mesec kada proizvođači ubiraju plodove svoga marljivog rada od proteklih meseci. Međutim, u ovom mesecu poljoprivrednike čekaju i određeni radovi. U nastavku navodimo avgustovske poslove u povrtnjaku, voćnjaku i vrtu.

Povrtnjak:

  • Berba: paprike, plavog patlidžana, krastavaca, boranije, lubenice, dinje, sazreva i paradajz čiji plodovi se mogu preraditi (pogledajte tekst o pravljenju soka od paradajza). Kada primetite da su plodovi zreli odmah ih oberite, kao i one deformisane kako bi omogućili neometan razvoj biljaka. Niski pasulj stiže na berbu krajem jula i početkom avgusta, a početkom avgusta vadi se i luk koji je ove godine zbog klimatskih uslova ipak pristigao ranije na berbu. U avgustu se vade rane i srednje rane sorte krompira. Vrši se berba kukuruza šećerca koja je počela prošlog meseca.
  • Ovo je i mesec setve: seje se spanać, rukola, rotkvice i rotkve, arpadžik, luk srebrnjak, zelena salata.
  • Povrtari sakupljajte seme svojih povrtarskih kultura kako ne biste kupovali iduće godine.
  • U avgustu naročito brinite o svojim kupusnjačama kako ih ne bi napadale štetočine poput upornih puževa, kupusnih sovica, buvača, kupusnih lisnih vaši ali i bolesti: crna pegavost, bakteriozna plamenjača, plamenjača kupusa.

Voćnjak:

  • Nastupa sazrevanje krušaka (sorte Viljamovka, Santa Marija, Starkimson, Karamanka), bresaka (Sankrest, Red Haven itd.), nektarina (Fantazija, Morsijani), letnjih sorti jabuka (Prima, Gala). U drugoj polovini ovog meseca sazreva i lešnik.

Vrt:

  • U vašoj bašti tokom celog meseca otklanjajte precvetale cvetove cveću i ukrasnom grmlju, ali i vodite računa o njihovom redovnom i pravilnom zalivanju tokom visokih temperatura, kao i prihranjivanju.
  • Kao i kod povrća, i od ukrasnih biljaka iz vaše bašte možete prikupiti seme koje ćete posejati tokom naredne godine.
  • Ne zaboravite travnjak! Poslednjih dana avgusta ga prihranite kako bi spremno dočekao jesenje i zimske mesece.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica