Kako da OTERATE ZMIJE iz dvorišta? – EVO ŠTA ih SIGURNO odbija!

Kako da OTERATE ZMIJE iz dvorišta? – EVO ŠTA ih SIGURNO odbija!

Zmije spadaju u veoma važne prirodne predatore, koje efektivno kontrolišu populaciju pacova, miševa i drugih potencijalno štetnih glodara. Ipak, nikad nije prijatno videti ih u svom domaćinstvu, posebno ako čuvate živinu ili stoku. Tada stvari mogu da se otrgnu kontroli.

Zmija u travi - © Pixabay

Čak i ako većina korisnih zmija nisu otrovnice, često su nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Skrovište i izvori hrane

Većina ovih predatora radije bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Takođe, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Preuredite dvorište

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Redovno se bavite baštom kako biste uklonili sve privlačane zmije kao što su ostaci, rupe i rast. Skratite travu da biste eliminisali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, uverite se da je u ravni sa zemljom i pod uglom ka spolja i da je visoka najmanje 100ak cm i duboka oko 120 cm.

Takođe možete koristiti materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka. Takođe možete razmisliti o sadnji biljaka koje odbijaju zmije koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primeri uključuju neven, limunsku travu i pelin.

Kako da oterate zmije iz dvorišta - © Pixabay

Prirodni repelenti

Prah sode bikarbone pospite po vrtu i dvorištu i oteraćete zmije koje ne vole, kako neka istraživanja pokazuju, sodu. Pa tako, ako se vi bojite zmija, u malim hrpicama pospite sodu po bašti, dvorištu i recept podelite i sa prijateljima, svakako.

Najveći neprijatelji

Česti neprijatelji ovih gmizavaca su psi i naravno nezaobilazne morke.

Psi veoma burno reaguju na blizinu zmija, a često se obračunavaju sa njima. I svakako, nezaobilazne morke! Morke su životinje koje se oglašavaju kada je u blizini zmija. U narodu vlada verovanje da ukoliko imate morku u dvorištu da tu zmija neće doći. Morke su odlične i u borbi protiv glodara i štetočina.

Preparati koji teraju zmije iz dvorišta

Postoji nekoliko prirodnih proizvoda koji dobro deluju kao repelenti zmija. Neki od najčešćih uključuju:

Zmije ne vole naftalin

Naftaelin je uobičajeni sastojak koji se nalazi u mnogim komercijalnim proizvodima za odbijanje zmija. To je jedan od najčešćih repelenata zmija. Miris naftalina iritira zmije, a da im ne šteti. Postavite naftalin u rupe, pukotine, ili bilo koja druga područja oko vašeg imanja gde zmije mogu biti problem. Jedno upozorenje za korišćenje naftalina je da može biti toksičan i fatalan za decu ili kućne ljubimce ako se proguta, pa budite oprezni ili izbegavajte da ih koristite ako imate kućne ljubimce ili decu u svom domu.

Od sumpora se više ne vraćaju

Sumpor u prahu je odlična opcija za odbijanje zmija. Stavite sumpor u prahu oko svog doma i imanja i kada zmije proklizaju po njemu, on iritira njihovu kožu tako da se neće vratiti. Sumpor ima jak miris, pa razmislite o nošenju maske koja vam pokriva nos i usta kada ga nanosite.

zmije uhvaćene u mreži u travi

Beli i crni luk tera zmije

Sulfonska kiselina u belom i crnom luku (ista hemikalija koja nas tera da plačemo kada seckamo luk) odbija zmije. Pomešajte ih sa kamenom soli i pospite ih po svom domu i dvorištu radi efikasnosti. Takođe možete dodati beli luk u bilo koje eterično ulje i koristiti ga za fumigaciju rogova, podruma i drugih teško dostupnih mesta.

Miris amonijaka odbija zmije

Zmije ne vole miris amonijaka, tako da je jedna opcija da ga prskate oko bilo kojeg pogođenog područja. Druga opcija je da natopite tepih u amonijak i stavite ga u nezapečaćenu vreću u blizini bilo kojeg područja u kojima žive zmije da ih odvratite.

zmija sklupčana u travi

Sirće protiv zmija

Sirće je efikasno u odbijanju zmija u blizini vodenih površina, uključujući bazene. Sipajte belo sirće oko perimetra bilo koje vode za prirodni repelent zmija.

Zmije ne vole kreč

Napravite mešavinu kreča koji odbija zmije i ljute paprike ili peperminta i sipajte je po obodu vašeg doma ili imanja. Zmije ne vole miris mešavine, a isparenja takođe svrbe na njihovoj koži.

Ako kućni lekovi za odvraćanje zmija ne rade, razmislite o pozivu kompanije za kontrolu divljih životinja za uklanjanje zmija, preporuke za prevenciju zmija i moguće druge usluge istrebljivanja kao što je deratizacija koje bi mogle da doprinesu problemu.

Komentari (8)

Prof.dr.Flori Bruqi

2022-08-08 22:06:46

Postovana gospodo, koji preparat imate na lageru za suzbijanje zmija( snack repelent) sa data shetom koji je dozvoljen za upotrebu od strane Zdravstvene organizacije UN -a, Sanitetske inspekcije i Evropske Unije!
Nepphodno mi je za tender!
Srdacan pozdrav!
Prof dr.Flori Bruqi, PHD
Kompanija Flomed ShpK Prishtina
Kosovo.
telefon 0038344123531

vesna

2021-10-21 20:27:09

A da li mačke pomažu?

Tanja Prolić, Novinar

2021-10-25 13:41:49

Poštovana Vesna,

psi su ipak bolje rešenje od mačaka.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Milomir Veljkovic

2021-08-29 20:55:32

Sumporni prah… Tako su mi rekli u biljnoj apoteci.

Tanja Prolić, Novinar

2021-08-30 09:29:26

Poštovani Milomire,

hvala vam što ste podelili sa nama ovaj savet.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Uros Kovacevic

2021-06-09 14:37:59

Moja oba kera su izasla iz dvorista na ulicu posto su videli zmiju 🙂 Nisu se bas pokazali

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-09 16:50:22

Poštovani Uroše,

ukoliko niste imali puno uspeha sa psima, pokušajte na druge načine navedene u tekstu.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Marija Cirkovic

2021-06-08 11:58:41

U okolini Grocke , srecom nema zmija otrovnica..bar tako su mi rekli… u mom dvoristu pojave se te neotrovne ..lice na velik gliste , tamno bez boje…i napomena ..moja kuca je uredno stala iza mene i lajala kad smo je primetile u travi

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-08 12:51:24

Poštovana Marija,

hvala što ste podelili sa nama iskustvo iz svog dvorišta.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Svetlana Selački

2021-06-02 14:23:53

Poštovani,da li zmije beže iz dvorišta gde ima paunova?paunovi su u kavezu
Srdačan pozdrav

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-03 09:38:22

Poštovana Svetlana,

u našem tekstu o paunovima na sajtu, možete naći informaciju da su te životinje svaštojedi, te se mogu hraniti i manjim zmijama. Nismo sigurni da li će uplašiti zmije kada se nalaze u kavezu.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Poultry

2021-03-16 23:17:56

Morke su dobre ali prave buku. Idealan lovac na zmije(male i velike) je mošusna patka-tzv mutava patka. Tiha pitoma i sama nalazi najveći deo potrebne hrane. Uz to dobra nosila i sama izvodi mlade.

jaca

2021-02-14 14:03:40

Niste u pravu za pse.Moj pas je jako oprezan u blizini zmija.Tacno iz daljine oprezno njuska i ne priblizava se. Kokoske i morke su jedina nada sto se tice poskoka i sarke u blizini doma.

agromedia

2021-02-17 18:45:35

Draga Jaco, Zahvaljujemo se što nas pratite i hvala na sugestijama. Lep pozdrav!

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica