Proveren način suzbijanja uskolisnih i širokolisnih korova

Proveren način suzbijanja uskolisnih i širokolisnih korova

Pojavu rezistentnosti kod sirka najčeće stvaraju sami ratari tako što koriste premale doze preparata ili se odlučuju za nekvalitetne herbicide. Evo koje još posledice možete da sprečite samo ako donesete pravu odluku.

 [youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/SZcfocb5jX4″ ratio=“16:9″]

Pre svega temperature moraju da budu prihvatljive za tretman herbicidima. Najpovoljnije temperature za ove tretamne su do 20 stepeni. Ipak, ono gde naši proizvođači najviše greše jeste što čekaju da izraste dovoljno izniklog sirka na njivama i da onda krenu u suzbijanje. U tom trenutku temeprature mogu preći 25 i 28 stepeni i efikasnost preparat biće maksimalno smanjena. 

Naš sagovornik ističe da se u poslednje vreme sve više javljaju populacije sirka koje su otporne na herbicide. Ipa, ova rezistentnost nije opšta, tačnije ona se valja samo u nekim delovima i to je opet zbog najčeće greške ratara, kada ono stavljaju premalu količinu preparata. Pored toga što stavljaju minilane doze, proizvođači često koriste preparate koji nisu dovoljno efikasni i iz tog razloga šansa da sirak stvori rezistentnost je mnogo veća.

Zato su preporuke dipl. inž. Aleksandra Štira iz kompanije Syngenta da vodimo računa kada i kojoj meri koristimo preparate, ali i da razmišljamo pre nego što odaberemo bilo koji preparat.

Preparat Fusilade jedan je od najpoznatijih i najkorišćenijih preparata kompanije Syngenta. Uspešno suzbija uskolisne ali i sirka u širokolisnim korovima. Posebno je delotvoran u uništavanju ovog veoma otpornog korova.

Ovaj preparat se kako navod stručnjak iz kompanije Syngenta, Aleksandar Štir se koristi intenzivno u ratarskoj proizvodnji, ali ima određene zahteve kada je reč o samoj primeni. Samo uz pravilno rukovanje možemo biti sigurni da će on dostići svoju punu efikasnost.

Sagovornik: dipl. inž. Aleksandar Štir, Syngenta

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti