Prirodnim preparatima i morkama rešite se krompirove zlatice!

Prirodnim preparatima i morkama rešite se krompirove zlatice!

Već neko vreme imate problem sa krompirovim zlaticama, ali još uvek niste našli adekvatan način da ih uništite. Saznajte kako da ih se rešite organskim putem, pre svega pravljenjem prirodnih preparata ili puštanjem morki u polje krompira.

Zaštita biljaka je jedan od najkompleksnijih poslova u organskoj bašti bašti i zato im treba posvetiti posebnu pažnju. U ovom periodu povrtari posebnu muku muče s krompirovom zlaticom. U knjigama prof. dr Branke Lazić, doajena organskog baštovanstva, ali i u literaturi drugih autora, mogu se naći brojni saveti kako se rešiti ove štetočine.

Jedno od osnovnih pravila je svakako poštovanje plodoreda, odnosno izbegavanje sadnje krompira na isto mesto barem nekoliko godina. Preventivno, protiv ovih insekata može da se deluje sadnjom biljke buvač koja ima insekticidna svojstva, ali nije štetna za zdravlje ljudi.

Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM

Cvet buvača ima intenzivan miris koji odbija zlatice i na taj način štiti krompir. U zaštiti od ovog insekta preporučuje se i prskanje čajevima od belog i crnog luka, čorbom od ploda ljute paprike, a pojedini stručnjaci preporučuju i da se napravi preparat od zove tako što se biljka zajedno sa cvetovima potopi u prethodno ključalu vodu, stavi da stoji 12 sati, a potom se ovim rastvorom zaliva krompir.

Prirodnim preparatim i morkama protiv krompirovih zlatica - © Wikipedia

Pojedini povrtari primetili su i da zlatice beže ako u blizini ima kamilice. Takođe, ovi insekti ne podnose miris trule lukovine i borovine. Iz tog razloga treba ih staviti između redova krompira.

Mehanička borba, odnosno sakupljanje insekata je nešto čemu povrtari u organskoj proizvodnji često pribegavaju. Sada se procedi i razblaži, pa se time zaliva zemlja oko krompira, što takođe odbija zlatice.

Međutim, kada je napad jak ili je parcela velika, teško je zasad održati čistim samo pomoću sakupljanja. Zbog toga se preporučuje i upotreba specijalnih usisivača ili puštanje u usev ćurki i morki koje uništavaju insekte.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica