Ovih 7 insekata uništavaju štetočine u vašoj bašti

Ovih 7 insekata uništavaju štetočine u vašoj bašti

Često mislimo da su svi insekti koji doleću u našu baštu štetni po biljke. Međutim, neki od njih mogu uništavati i druge štetočine. Upravo zato ovih 7 insekata bi trebalo da zadržite u vašoj bašti, jer oni štite vaš zasad tako što se hrane drugim insektima.
 

7 insekata koji su veoma korisni posetioci u vašoj bašti - © Pixabay

1. Mušice grabljivice

Biljke koje proizvode polen privlače mušice grabljivice u vašu baštu. Da biste se uspešno izborili sa štetočinama koje napadaju i oštećuju vaše biljke, poželjno je imati ovog insekta u bašti. Larva ove sićušne mušice dugih nožica hrani se sa preko 60 različitih vrsta lisnih vaši tako što parališe svoj plen toksičnom pljuvačkom.
 

2. Osolike muve

Odrasla ženka ovog parazita polaže jaja u insekta domaćina i to u gusenice, lisne vaši i moljce. Larva se hrani dok je u domaćinu. Kada se larva razvije, domaćin ugine. Ako želite da privučete ovog insekta, sadite peršun, divlju šargarepu, mirođiju i hajdučku travu.
 

7 insekata koji su veoma korisni posetioci u vašoj bašti - © Pixabay
 

3. Tvrdokrilci

Ovi insekti su opasni predatori za puževe, puževe golaće, gusenice, kao i za mnoge druge štetočine koje žive u zemlji. Jedna larva trvdokilaca može da pojede i do 50 gusenica dnevno. Da biste privukli ove insekte, poželjno je da posadite višegodišnje biljke blizu vaše bašte. Kada je reč o voćnjacima, preporučuje se sadnja bele deteline.
 

4. Mrežokrilci

Odrasle jedinke i larve mrežokrilaca hrane se lisnim vašima, gusenicama, riličarima i štitastim vašima. Ako budete posadili lekovitu biljku anđeliku, mrežokrilci će definitivno biti stalni posetioci vaše bašte. Najopasnija vrsta iz ove familije su zlatooke.
 

5. Bubamara

Odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim vašima i štitastim vašima. Njihove larve čine još više štete štetočinama iz vaše bašte. Da biste privukli bubamare, sadite anđeliku, mirođiju, komorač i hajdučku travu.
 

7 insekata koji su veoma korisni posetioci u vašoj bašti - © Pixabay
 

6. Bube grabljivice

Ova vrsta napada skoro sve insekte. Karakteriše je brzo kretanje i crno-bela šara na leđima. Ova vrsta insekata voli bele rade i hajdučku travu.
 

7. Muve guseničarke

Ova vrsta mušice ubija gusenice tako što se zariva u njih i ubija ih iznutra. Ako želite da ih privučete, sadite mirođiju, peršun ili slatku detelinu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.