O kruškinoj buvi i borbi protiv nje

O kruškinoj buvi i borbi protiv nje

Kruškina buva predstavlja najopasniju štetočinu kruške na našim prostorima. To je veoma uporan i otporan insekt protiv kojeg se voćari sve teže bore. Ima 4-5 i više generacija godišnje, veoma se brzo razmnožava i ako se ne reaguje u pravom trenutku, u pojedinim momentima tokom proleća, leta i jeseni može da se prenamnoži i pričini velike ekonomske štete.

Suzbijena kruškina buva - © Nutrileaders

Štetu prouzrokuju larve kruškine buve koja isisava sokove iz biljke, a listovi žute i uvijaju se zbog njihovog dejstva. zbog dejstva larvi mogu da propadaju ne samo listovi, već i cvetovi i pupoljci. Larve luče i mednu rosu, kojom se štite od spoljnog uticaja. Iz tog razloga, veoma je teško dopreti do larve insekticidima kad je ona obavijena mednom rosom. U mednoj rosi se naseljava gljiva čađavica koja listove i plodove prekriva neuglednom crnom čađi, zbog čega se značajno umanjuje kvalitet ubranog ploda.

Problem sa kruškinom buvom zahteva sistemsko rešenje. Profesionalni proizvođači su svesni da borba traje od februara do novembra i da ne sme doći do opuštanja. Kruškinoj buvi odgovara mlado tkivo kruške, jer tu poleže jaja i tu se razvijaju larve. Zbog toga se kruška ne sme mnogo đubriti azotom, da ne bi došlo do preterane bujnosti i velikog broja grana gde kruškina buva može da se razvija. Ni rezidba ne sme da bude oštra, iz istog razloga. Sistemsko rešenje podrazumeva i njeno praćenje, kako bi u pravom momentu proizvođač mogao da reaguje i smanji joj brojnost.

Postoje insekticidi koji deluju na jaja, larve i odraslu jedinku, ili samo na neke od tih stadijuma. Nije lako reći koji od tih stadijuma je najvažnije uništavati. Najbolje je delovanje na sva tri stadijuma, međutim, nekad je to vrlo teško učiniti. Insekticidi koji se pojavljuju na tržištu imaju najveću efikasnost u prvih nekoliko godina korišćenja, kasnije im efikasnost opada. Kruškina buva se prilagođava novim insekticidima i postaje sve otpornija na njih. Proizvođači se često žale da je tretman sa više insekticida veoma skup, ali najstrašnije je to što nekad bude i neefikasan. Kada se narednog dana utvrdi da posle tretmana kruškina buva i dalje leti, proizvođači kruške padaju u očaj jer im ponestaje rešenja.

Dejstvo preparata FeSil - © Nutrileaders

O novom rešenju protiv kruškine buve

Upravo problem sa sve većom otpornošću kruškine buve na insekticide i na njihovo hemijsko delovane naterao je istraživače da razmišljaju da promene pravac delovanja na ovu štetočinu. Tako je nastao preparat FeSil, sa novom, patentiranom formulom, na koji kruškina buva ne može lako da postane rezistentna. FeSil ne deluje hemijski na kruškinu buvu i ne spada u klasu insekticida. Kada se nanese na krušku, FeSil prekriva insekta i pravi oko njega tanak film. Zahvaljujući patentiranoj formuli, molekuli u tom filmu se stežu kako se FeSil suši u narednim minutima. Pri tom procesu FeSil steže kruškinu buvu i dolazi do njenog paralizovanja. Pošto insekti imaju rupe na telu kroz koje dišu, FeSil popunjava i zatvara te rupe, pa insekti poput kruškine buve ostaju bez vazduha i ginu veoma brzo.

FeSil deluje na odraslu jedinku kruškine buve, lepi je za listove i grane kruške, pa ona ostaje paralizovana i tako ugine. Na taj način FeSil preseca ciklus razmnožavanja ovog insekta, jer smanjivanjem populacije odrasle jedinke mnogo je manje položenih jaja i smanjuje se potencijal sledeće generacije. Pritom se mora voditi računa da će FeSil delovati samo na jedinke koje dotakne jer je izrazito kontaktni preparat. To implicira da se tretiranje FeSila obavlja samo atomizerom, nikako prskalicom bez vazdušne podrške, jer neće doći do dobre distribucije preparata po listu.

Larveni stadijumi kruškine buve od L1 do L5 su veoma osetljivi na FeSil. Prilikom tretmana FeSilom larve se takođe prekriju tankim filmom, čiji se molekuli stežu pri sušenju. Larva ne može da diše pravilno i posle nekoliko minuta vidi se kako podiže zadnji deo tela. To je siguran znak da je FeSil počeo da deluje i da larva ne može da preživi.

Suzbijena kruškina buva - © Nutrileaders

Važno je naglasiti da FeSil ima rastapajuće dejstvo na mednu rosu larve kruškine buve. Kao što je već rečeno, larve luče mednu rosu da bi se zaštitile od spoljnih uticaja, pa je i insekticidima veoma teško da deluju kad je larva prekrivena mednom rosom. FeSil rastapa mednu rosu i potom deluje na larve.

FeSil ne deluje na jaja kruškine buve. Proizvođač tu činjenicu mora imati u vidu. Međutim, FeSil predstavlja moćno oružje, jer uništavanjem visokog procenta larvi i odraslih jedinki, ovaj preparat uspeva da preseče ciklus razmnožavanja kruškine buve, pa je potencijal za sledeću generaciju mnogo manji.

O mestu FeSila u sistemskom rešenju protiv kruškine buve

Već je napomenuto da je FeSil izrazito kontaktni preparat. Istraživanja pokazuju da on može da skine 50-70% kruškine buve u stadijumu larve i 60-90% odraslih jedinki. To zavisi i od savršenosti atomizera kojim se tretira. Da bismo produžili dejstvo tretmana, sa FeSilom možemo mešati insekticide koji će produženo da deluju na kruškinu buvu koja je eventualno preostala. Takođe, FeSil možemo mešati sa insekticidima koji deluju na jaja kruškine buve, pa se tako dobija potpuno presecanje ciklusa razvoja ove štetočine.

Efikasnost preparata FeSil - © Nutrileaders

Kada se radi sa FeSilom, ne treba koristiti okvašivač, jer je FeSil po svojoj prirodi okvašivač i lepo se razliva po površini lista. U njemu postoji i gvožđe kao hranljivi element, pa prekrivajući biljku svojim karakterističnim filmom on nanosi gvožđe po lisnoj masi. FeSil predstavlja potpuno novu generaciju preparata na tržištu, jer delujući mehanički na kruškinu buvu, ovaj preparat hrani krušku gvožđem.

Moguće je koristiti ga od februara i prve pojave kruškine buve, pa sve do novembra, sa izuzetkom cvetanja i 10-15 dana posle cvetanja. Ne deluje na pčele i krupne insekte.

Na kraju, izuzetno je važno reći da FeSil nema karencu. Moguće je danas tretirati, a sutra brati istu krušku. To je veoma velika prednost ovog preparata u odnosu na insekticide. Takođe, rezistencija kruškine buve na FeSil neće doći tako lako, jer na nju deluje mehanički, dok insekticidi deluju hemijskim putem.

Sponzorisani članak
Nutrileaders d.o.o.
Adresa: Braće Ribnikar 63/3 21000 Novi sad
Tel: 021/661-06-14 i 060/700-46-11
E-mail: info@nutrileaders.com
Web adresa: www.nutrileaders.com

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti