Za ljubitelje slatkiša: Sirove torte i kolači bez brašna, jaja i šećera

Za ljubitelje slatkiša: Sirove torte i kolači bez brašna, jaja i šećera

Poslednjih godina primetno je da ljudi više obraćaju pažnju na namirnice koje unose u svoj organizam, te u većoj meri čitaju deklaracije sa proizvoda i informišu se o njihovim karakteristikama. Ovo je veoma značajan korak koji svako može da učini za svoje zdravlje jer pritisak i brige koje često uzrokuje svakodnevnica, kod mnogih ljudi donose i nedovoljno izblasansiranu ishranu.

Novosađanka Jovana Pantelić dala je svoj doprinos brizi za pravilniju ljudsku ishranu tako što je svim sladokuscima omogućila da uživaju u sirovim poslasticama bez šećera, osnovavši svoje brend pod imenom koji najbolje opisuje njene proizvode – „Šećernema“.

Naša sagovornica objašnjava da je ideja za pravljenjem slatkiša bez šećera došla pre nekoliko godina kada  joj je dijagnostikovana insulinska rezistencija, to je bio trenutak kada je shvatila da želi da promeni svoju ishranu. U oktobru 2018. godine pravi prvi korak i otvara proizvodnju  sirovih kolača i torti.

„Isprobavala sam razne recepte, pokušavala da modifikujem naše tradicionalne kolače u nešto zdravije. Počela sam više da se bavim ishranom, ne obazirujuću se samo na slatkiše već na celokupne obroke. Kada se upustite u proces promene, sve posle ide svojim tokom.

Suprug mi je bio najveća podrška jer se i njemu takođe dopala promena, oboje smo pričali na temu da nažalost ima sve više osoba koje su na specijalnim režimima ishrane bez glutena i laktoze, zatim ljudi koji su odabrali da se hrane zdravije, ne zbog određene bolesti, nego prosto jer biraju takav način života“, rekla je o svojim počecima Jovana Pantelić.

Ova tridesetjednogodišnjakinja inače dolazi iz ugostiteljske porodice koja se tom granom privrede bavi 60 godina. Naša sagovornica je završila turizam,  ali nije se pronašla u ovoj oblasti te se posvetila izradi sirovih kolača i torti.

Orašasti plodovi osnovni sastojci sirovih torti

Svi njihovi proizvodi dobijaju se mlevenjem, usitnjavanjem orašastih plodova. Osnovni sastojak kremastih torti je indijski orah koji zbog svoje strukture može fino da se samelje u kremasti fil koji se obogaćuje određenim voćem, kakaom, cimetom ili vanilom. Termički ne obrađuju namirnice osim lešnika i badema. Torte se ne peku jer ne sadrže brašno ni jaja, kada se torta napravi stavlja se u zamrzivač kako bi se stegla i sledeći dan je već spremna za jelo.

„Orašasti plodovi su osnovni sastojci svake sirove torte. Lešnici, bademi, orasi i kokos su samo neke od namirnica koje koristimo u našem procesu proizvodnje. Urme, suve smokve i kajsije služe da se napravi kompaktna smesa, najčešće koristimo urme koje su prava energetska poslastica.


Kao zaslađivač u našim proizvodima koristimo upravo njih, suvo grožđe, suve kajsije i steviju“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da sarađuju sa dosta rasadnika u Srbiji pa samim tim tako i nabavljaju veći deo svojih namirnica.

Mini Šećerneme bile su prvi proizvod koji su plasirali na tržište, a njih prave u sedam različitih ukusa koji predstavljaju kombinaciju drugačijih sastojaka: višnje, lešnika, badema, vanile, maline, kakaa, kafe, limuna, manga, narandže, kikirikija i jagode. Takođe, prave i kuglice različitih sastojaka, kao i veće torte u ukusima mini Šećernema.


Kada je u pitanju inspiracija za recepte njenih slatkiša, naša sagovornica ističe da je pronalazi iz različitih literatura i interneta. Kako kaže, kada vidi jedan sastojak koji joj se dopadne krene u proces razmišljanja i kombinovanja sa drugim sastojcima.

Što se kupaca tiče, ona ističe da njihove proizvode kupuju ljudi svih generacija, te u njihovim sirovim tortama i kolačima uživaju mladi koji vode računa o ishrani i žele da uzimaju kvalitetnije namirnice, osobe koje su na posebnim režimima ishrane, kao i stariji ljudi.


Naša sagovornica Jovana Pantelić pružila je svim ljubiteljima slatkog mogućnost da uživaju u slatkišima, ali na drugačiji način koji podrazumeva izostanak termičke obrade i upotrebe šećera. Ona je dokazala da se sladokusci mogu zasladiti različitim, kreativnim kombinacijama suvog i svežeg tropskog ili sezonskog voća kao i orašastih plodova, te da se uz malo truda mogu uvesti velike promene na bolje u ishrani.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica