Kako da uklonite prvu seriju izdanaka u vašem malinjaku

U rodnim zasadima maline, uklanjanje novih izdanaka obavlja se od početka vegetacije do početka maja, dok se u malinjacima koji imaju sisteme za navodnjavanje uklanjanje izdanaka može obavljati do kraja maja.
 

Kako da uklonite prvu seriju izdanaka u vašem malinjaku - © Agromedia

Ova operacija se može obavljati na dva načina: okopavanjem malinjaka i hemijskim putem. Okopavanje i odsecanje izdanaka do zemlje je najbolji način, jer se osim uklanjanja prve serije izdanaka i suzbijanja korova, okopavanjem razbija pokorica u malinjaku.

Malina sorte polana – od jednog jutra zasada može se lepo živeti

Okopavanje treba obavljati pažljivo da se ne oštete rodni izdanci, a mlade izdanke koji izbiju u blizini rodnih treba zakinuti rukom. Za ovu meru potrebno je dosta radne snage, koju je teško obezbediti, s obzirom na to da je u mnogim malinarskim rejonima veliko interesovanje za sadnju maline.

Uklanjanje novih izdanaka primenom hemijskih preparata kombinuje se sa suzbijanjem korovskih biljaka. U ovu svrhu koriste se kontaktni neselektivni herbicidi koji, osim korova, uništavaju i mlade izdanke maline. S herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice.
 

Kako da uklonite prvu seriju izdanaka u vašem malinjaku - © Agromedia 

U zasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju. Kada počnu da izbijaju na površinu, uklanja se do zemlje ostatak posađenog izdanka, a korovske biljke oko mladih izdanaka treba opleviti i pažljivo okopati sa više strana.

Utvrđena dijagnoza za glavobolju domaćih malinara

U zasadima remotantnih (dvorednih) sorti maline (polka, polana, hertidž, himbo top i druge) novi izdanci ne uklanjaju se već se radi ručno proređivanje na mestima gde je gust sklop. Izdanke treba prorediti kada porastu 20 do 30 cm i ostaviti 10 do 12 pravilno raspoređenih izdanaka po kvadratnom metru.

Autor: dipl. inž. Đorđe Sovilj, PSSS Valjevo

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari