Ako ste ANEMIČNI ovo je PRAVI LEK za vas! – Zašto bi trebalo više da jedete CRNU RIBIZLU?

Ako ste ANEMIČNI ovo je PRAVI LEK za vas! – Zašto bi trebalo više da jedete CRNU RIBIZLU?

Evo zašto je ribizla toliko zdrava! - © Pixabay

Crna ribizla je veoma zdrava voćka. Plod crne ribizle ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost i sadrži vitamin C u velikim količinama i antocijanina.

Bobice ove voćne vrste imaju kiselkasto-sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i one su najlekovitiji deo biljke. Imaju veoma specifičan miris.

Ribizla sadrži mnogo šećera, belančevina, mineralnih supstanci i tanina. Plod ribizle koristi se za jelo u svežem stanju, pored toga služi za pravljenje sokova, džemova, želea, marmelada i sirupa. U konditorskoj industriji koristi se kao dodatak za pravljanje bombona, čokolada, kremova, pudinga i drugih slatkiša. Ova voćka se sve koristi i za pripremanje voćnog jogurta.

U farmaceutskoj industriji se koriste i plod i list ribizle, posebno crne. Plod ribizle i njegove prerađevine pomažu normalizaciji i stabilizovanju krvnog pritiska, posebno je preporučljiv za osobe koje imaju visok pritisak, ali i za poboljšavanje krvne slike posebno malokrvnosti.

Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže pri lečenju krvarenja desni i proširenih vena i da pozitivno utiče na povećanje nivoa koncentracije.

Crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom.

Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, a posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji.

Autor: dipl. inž. Snežana Dragićević Filipović, PSSS Čačak


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica