Da li je starije vino uvek bolje? – Balans kiselosti i tanina ključan za kvalitet vina

Da li je starije vino uvek bolje? – Balans kiselosti i tanina ključan za kvalitet vina

Verovatno ste mnogo puta do sada čuli da vino starenjem postaje kvalitetnije. Neka vina se zaista poboljšavaju vremenom. Ipak, ovo ne važi za sva vina.

Ravnoteža je najvažnija za dobro starenje vina - ©Pixabay

 

Svaki dobar proizvođač vina mora biti upućen u različite faktore koji određuju kvalitet i ukus vina. Na primer, svaki dobar proizvođač mora znati koje bolesti napadaju vino i kako ih lečiti, kako se boriti protiv pojave mutnih čestica u vinu, odnosno kako izbistriti vino, i šta je potrebno preduzeti u vinogradu tokom čitave sezone, kako bismo dobili dobro grožđe od kojeg ćemo proizvesti vino. Još jedan od bitnih faktora koji mogu doprineti poboljšanju kvaliteta jeste starenje, to jest dozrevanje vina.

Kada govorimo o starenju vina takođe moramo uzeti u obzir nekoliko različitih faktora. Neće svako vino postati kvalitetnije i bolje ukoliko ga ostavimo da u buradima ili flašama odleži koju godinu više. Takođe, ne možemo nasumično iz marketa odabrati bilo koju bocu vina i odlučiti da ćemo je čuvati nekoliko godina, kako bismo popili kvalitetnije vino.

Ukoliko vam se neko vino dopalo i pitali ste se kako bi bilo da ga sačuvate nekoliko godina kako bi mu se poboljšao ukus, ili ste proizvođač koji planira da veću količinu vina ostavi da odleži određeno vreme pre iznošenja na tržište, morate znati dve stvari. Prvo: da li je to vino pogodno za poboljšanje kvaliteta starenjem, i koji su neophodni uslovi skladištenja.

U podrumu za čuvanje vina moraju biti optimalni uslovi - ©Pixabay

Većina vina koje pijemo mogu se podeliti u dve kategorije: ona koju sa namenjena svakodnevnoj konzumaciji, i ona koja će za neki period od 3, 5, 10 ili 20 godina starenja imati bolji kvalitet.

Odnos kiselosti i tanina ključni za ravnotežu u vinu

Neka vina svoju punu zrelost dostižu tek nakon nekoliko godina, a samo neke određene vrste, kao što je na primer šardone, svoj potpuni ukus dostižu tek nakon nekoliko decenija. Prilikom određivanja da li će te vino ostaviti da odstoji ili ne, najbitnije je voditi računa o ravnoteži koja postoji u vinu. Ravnoteža u vinu odnosi se na pravu količinu kiselosti i veliku količinu tanina. Dozrevanjem vina tanin „omekšava“, pa vino postaje ukusnije. Dozrevanje belih vina, poput, na primer, proseka koji je sve popularniji u svetu, ne traje isuviše dugo.


Dakle, pre nego se odlučite da određenu količinu vina ostavite da odleži, najpre morate pronaći dobrog poznavaoca vina koji će u tvrditi da li u vinu postoji ravnoteža.

Za dozrevanje vina morate obezbediti i adekvatne uslove. Manje količine vina možete skladištiti na bilo kom hladnom mestu u vašem domu. Kuhinjski frižider nije adekvatan za čuvanje vina jer je previše hladan, najbolje je da nabavite specijalizovani hladnjak za vino. Za čuvanje većih količina vina, potreno je i detaljnije razmisliti o uslovima. Najpre, prostorija u kojoj ćete čiuvati veću količinu vina mora da ima mogućnost kontrole temperature. Ona mora biti tamna i sa određenom količinom vlage koja je vinu neophodna. Za ovakve potrebe najbolje će vam poslužiti vinski podrum.

Podrum za dozrevanje vina - ©Pixabay


Uslovi u podrumu za dozrevanje vina

Osvetljenje u podrumu mora biti postavljeno tako da toplota koju sijalice stvaraju ne utiču na vino koje je uskladišteno radi starenja. Prostorija u kojoj se čuva vino na dozrevanje nikako ne sme biti izložena sunčevim zracima koji mogu uticati na prebrzo sazrevanje vina, ali i na gubitak kvaliteta.

Takođe, u podrumu u kojem ste uskladištili vino za dozrevanje morate imati termometar pomoću kojeg ćete pratiti i regulisati temperaturu i vlažnost u prostoriji.


Idealna temperatura za dozrevanje vina jeste između 11 i 14 stepeni. Najvažnije je sprečiti nagle oscilacije u temperaturi. Pored toga što će nagle oscilacije u temperaturi uticati na ukus vina, stalno širenje i skupljanje tečnosti u flaši može izgurati čep iz flaše, i vino može iscureti.

Vazduh u prostoriji nikako ne sme biti suv, jer može doći do sušenja čepova, pa vazduh može ući i flaše i pokvariti vino. Vlažnost vazduha u prostorijama gde se uskladišteno vino radi starenja treba da bude oko 70%.

Flaše vina koje ste opredelili za dozrevanje morate držati u horizontalnom položaju. Pored toga što je ovaj položaj bolji u pogledu uštede prostora, horizontalni položaj boca sprečava isušivanje čepova, pa možete biti sigurni da vazduh neće ući u bocu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica