Ukrasni grm koji podstiče ljubav: Ovako se sadi i razmnožava JASMIN!

Ukrasni grm koji podstiče ljubav: Ovako se sadi i razmnožava JASMIN!

Kako se gaji jasmin: Ukrasni grm koji podstiče ljubav - © Pixabay

Jasmin je ukrasni grm sa sitnim zvezdastim cvetovima, karakterističnog mirisa. Postoji više vrsta koje mogu cvetati na leto ili zimi, sa belim, žutim, a ponekad se mogu naći i sa crvenim ili ružičastim cvetovima. Ovo je biljka penjačica i pogodna je za uzgoj kako napolju, tako i unutra.

Osim sorti koje se mogu gajiti unutra postoje malo veće sorte koje su odlične za ozelenjavanje zidova ili ograda.

Sadnja jasmina

Jasmin treba posaditi na sunčano, toplo i zaklonjeno mesto od vetrova, po mogućstvu tamo gde sedite kako biste uživali u mirisu njegovih cvetova.  Da biste postigli najbolje razultate, jasmin treba posaditi na vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Mnoge sorte će tolerisati hladovinu, ali najviše mu odgovaraju osunčani položaji.

Kada se jasmin sadi treba imati u vidu da koren mora da bude u senci, a vrh na suncu. Ako nemate ove uslove, možete pored jasmina posaditi neke niske grmolike biljke kako biste mu obezbedili ove uslove.

Presađivanje jasmina

Da biste presadili sadnicu na stalno mesto iskopajte veliku rupu, bar 50 cm dubine. Potrebno je staviti drenažni sloj od šljunka ili peska i dodati u rupu vrtnog komposta. Obavezno pored jasmina stavite zidnu trsku ili žicu koja će mu poslužiti za kasniji rast.

Kako razmnožiti jasmin?

Jasmin može da se razmnožava putem reznica. Za sorte koje su namenjene za dvorišta najbolje je reznicu uzeti zimi, a kod onih nežnijih koje su namenjene za uzgoj unutra reznice treba uzeti u proleće.

Kako se gaji jasmin: Ukrasni grm koji podstiče ljubav - © Pixabay

Bolesti i štetočine jasmina

Jasmin se lako gaji bez ozbiljnijih problema sa štetočinama i bolestima. Jedino na šta treba obratiti pažnju (za sorte koje se gaje napolju) su lisne vaši. Ukoliko je leto jako toplo, jasmin je potrebno zalivati svaki drugi dan. Prihrana je potrebna jednom godišnje.

Orezivanje jasmina

Jasmin koji cveta na leto potrebno je orezati nakon što se završi cvetanje, u kasno leto ili ranu jesen, tako što se uklanjaju stare i slabe grane. Ovo će omogućiti da se razvijaju nove grane, koje će imati dovoljno vremena da uđu u period zrelosti i nagrade vas cvetovina sledeće sezone.


Zimski jasmin se takođe orezuje nakon cvetanja. Obe vrste jasmina mogu da istrpe i veliko orezivanje ako su prerasle mesto gde se nalaze, samo treba imati u vidu da će biljkama trebati nekoliko godina da bi ponovo počele da cvetaju.

Izvor: Gardeners world

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica