Saveti stručnjaka: Dosejavanje, prihrana i nega travnjaka

Saveti stručnjaka: Dosejavanje, prihrana i nega travnjaka

Travnjak - © Pixabay

Nakon sušnog perioda bilo zimskog bilo letnjeg, vašem travnjaku treba malo pažnje kako bi i dalje bio glavna zvezda vašeg dvorišta. U martu i aprilu je pravo vreme za dosejavanje i prihranu travnjaka, stručnjak Vladimir Milutinović daje detaljne savete za savršen travnjak.

Travnjak – je tokom leta i zime izgubio dosta na kondiciji. Sunce vreo vazduh i temperature su i pored zalivanja dovele do toga da se trava proredi i da se stvore prazni delovi.

Đubrenjem sejanih travnjaka do boljeg kvaliteta trave

Odabir semena trave je veoma bitan, jer se time obezbeđuje da li će isklijati svo seme i da li će trava biti vitalna i jaka u dugom periodu, bilo da je u senovitoj ili na sunčanoj poziciji. Svaka vrsta trave je uspešna i jaka ukoliko se redovno zaliva, prihranjuje, kosi i doseva seme.

5 pravila za uspešno održavanje travnjaka tokom jeseni

Zalivanje treba da bude obilno, osim sa travnjakom u senovito deu, jer se tu vlaga duže zadržava i dolazi do sabijanja zemlje. Na ovaj način travnjak u senci deluje slabo i retko. Rešenje je da se travnjak aeriše, što znači da ga treba izbockati vilama ili sličnim šiljatim alatom, i na taj se način stvaraju rupice u travnjaku u koja će vremenom da se nakupi vlaga, zatim da se stvori prostor za vazduh i to će stvoriti povoljnu strukturu zemlje za dobar razvoj korenova trave.

Dobro zemljište, jak koren i naravno, trava će biti zdrava i jaka.


Trava - © Pixabay

Košenje treba obavljati redovno, odnosno prema potrebi. Trava se u manjim vrtovima kosi na visinu 3-5cm, ne niže, jer se time veoma slabi trava kao biljka. Tokom letnjih vrelih dana treba ostaviti travu i do 7cm visine, da bi se stvoria izolacija, koja će štiti bokor i koren od pregrevanja i isušivanja. Isto ovo važi i za zimu, jer se postiže izolacija od hladnoće, i štiti se od izmrzavanja, naročito ako je travnjak mlad. Odnosno zasnovan ove sezone ili dosevan – kositi samo suv travnjak, jer na vlažnoj travi ostaju ožiljci od kidanja a i kosilica ne može da usisa, i da izvuče odsečene delove i suve listiće, koji se talože, zatrpavaju i guše travnjak.

Košenje trave: Savršeni travnjak u samo 7 koraka

Prihranjivanje travnjaka se može obaviti u osnovi tri puta godišnje. Prva prihrana je tokom ranog proleća – februar, u vreme kada se travnjak tek oporavlja od zime. Tada se dodaje osnovno mineralno djubrivo NPK 15.15.15 (3-5kg na 100m2). Ovo djubrivo sadrži sva tri gradivna elementa kojima se podstiče razvoj korena, bokora i lista. Sporije se rastapa pa će delovanje biti produženo.

Tokom marta, aprila, maja i delom tokom juna, zatim septembar, jednom mesečno, se može odraditi dodatna prihrana mineralnim azotnim djubrivom KAN 27% (2-4kg na 100m2). Ova dohrana je bitna jer pomaže razvoj zelene mase biljke i daje bujnu travu, sa dobrom tamnom zelenom bojom. Primenjuje se posle košenja, i nakon posipanja đubriva, obavezno je obilno zalivanje ili primeniti neposredno pred kišu.

5 razloga zašto je korov u travnjaku dobar

Tokom novembra dodati minerano djubrivo NPK 8.16.24 (2-3kg na 100m2). Ovo djubrivo skoro da i ne forsira rast zelene mase travnjaka, ali utiče povoljno na ukorenjavanje i smanjuje bujanje, što je vrlo dobra opcija za uzimljavanje travnjaka. Posebna sredstva i dohrane za travnjake su sporo-topiva osmokot djubriva, koja se dodaju dva puta godišnje. To su djubriva koja se rastapaju 6 meseci i imaju sve potrebne elemente za dohranu bijaka.

Ilustracija: Košenje trave - © Pixabay

Vrlo dobra opcija, skuplja je, ali vredi. Tečna prihrana na bazi gvoždja u helatnom obliku koje je dostupno biljkama. To je tečno mineralno đubrivo, koje se prska po naraslom i ne pokošenom travnjaku. Koristi se 30-50ml sredstva sa gvoždjem u 10l vode, na 100m2, tri puta tokom sezone.

Saveti za gajenje ukrasnih četinara

Dosevanje vršti tokom oktobra ili februara. Po mogućnosti obloženim semenom, koje klijava lako i ne odnose ga ptice, jer je zaštićeno voštanom oblogom. Odaberite smešu za trave, zasebno za travnjak u senci ili za osunčano mesto. Dosevajte oko 1kg semena na 100m2 travnjaka. Travnjaci u senci se obavezno dosevaju dva puta godišnje.

Komentari (1)

Jelena Cojanovic

2021-11-26 16:27:22

Postovani posejala sam travu na povrsini gde je nekad bila stara kuca,dodali zemlju ispod su bile cigle koje smo povadili i sada se na delu gde su bili temelji ocrtava ta povrsina trave vidi se razlika trava je svetlija da li ce se to smetati i dalje sta da radimo

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica