Ruzmarin čini jela ukusnijim i odbija komarce – gajite ga u vašoj bašti!

Ruzmarin čini jela ukusnijim i odbija komarce – gajite ga u vašoj bašti!

Iako ga mnogi od nas koriste pre svega kao začin u kuhinji, ruzmarin može imati mnogo širu upotrebu nego što mislimo. U kombinaciji sa žalfijom može oterati komarce, a može biti i odličan dodatak sapunima, kremama, losionima, i toaletnim vodama. Pored svega toga ruzmarin je izuzetno lak za gajenje čak i u stanu.

 

Ruzmarin lak za gajenje - © Pixabay

Ruzmarin obično raste u niskim grmastim žubunovima, koji su prekriveni zelenim listićima veoma specifičnog mirisa. Ruzmarin možete gajiti i u saksiji i bašti pored drugih biljaka. Biljke koje se gaje napolju mogu da dostignu visnu od 150 do 180 centimetara, dok one koje se gaje u zatvorenom dostižu od 30 do 90 centimetara.

Saveti za gajenje ruzmarina

Priprema zemljišta: Ova aromatična biljka najbolje uspeva na suvim, peskovitim, ili šljunkovitim zemljištima i na mestima sa puno sunca.

Sadnja: Sadnice ruzmarina rastu veoma sporo, tako da ukoliko želite da one što pre porastu najbolje je da kupite biljke i krenete sa njima.

Prored: Sadite biljke u razmaku 30 do 60 centimetara (ako planirate da uzgajate ruzmarin tokom cele godine najbolje je da biljke razdvojite dobrih 120 centimetara, jer one mogu da narastu i naprave veliki žbun.

Ruzmarin lak za gajenje - © Pixabay


Berba:
Berbu ruzmarina možete obavljati kontiunirano sve dok su biljke u procesu razvoja. Dovoljno je da iščupate iglice ruzmarina iz stabljike. Pre upotrebe ih obavezno iseckajte.

Ruzmarin, takođe, možete sušiti i zamrzavati. Zamrznite čitave grančice, a kada su vam potrebni listići, odnosno iglice, samo prevucite palcem duž grančice i skinite onoliko listova koliko vam je potrebno.

Zanimljivost

U antičkoj Grčkoj, studenti su dok su učili za ispite nosili vence od ruzmarina u kosi, jer su verovali ruzmarin poboljšava pamćenje. U srednjem veku, muškarci i žene stavljali su grančice ove biljke pod jastuk da oteraju demone i loše snove.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.