Hortenzije često menjaju boju – Evo kako da dobijete plavu hortenziju

Hortenzije često menjaju boju – Evo kako da dobijete plavu hortenziju

Otkrivamo kako da dobijete plavu hortenziju - © Pixabay

Hortenzije su predivno cveće koje impresionira svojim cvetanjem pred kraj leta i početkom jeseni. Ovo cveće je omiljeno kod mnogih baštovana. Grm hortenzije jako brzo raste i ima velike cvetove u širokom rasponu oblika i boja. Jedan cvet može praktično da čini ceo buket.

Zašto hortenzija menja boju cvetova?

Prvo, hortenzija obožava kiselo tlo baš kao i rododendron ili japanski javor. Promena boje hortenzije dešava se zbog pH vrednosti zemlje, koja se kreće od kisele do alkalne reakcije.

Zdravlje biljke zavisi od zdravlja vašeg tla. Što se tiče hortenzije, boju cveta određuje i na nju utiče pH tla.

Ukoliko je zemlja alkalna, tada će vaše hortenzije da budu ružičaste boje. Alkalno zemljište ima pH vrednost optrilike 7-9 i uglavnom sadrži glinu. Ukoliko je zemlja kiselija, onda je pH vrednost oko 5 ili manje od 5,5, a hortenzije u ovakvom tlu ostaju plave boje.

Ukoliko znate da je zemlja u koju želite da posadite plavu hortenziju alkalna, potrebno je prilikom sadnje da dodate u zemlju vrtni sumpor ili sredstva koja zakiseljuju tlo.

Otkrivamo kako da dobijete plavu hortenziju - © Pixabay

Pretvaranje pink hortenzije u plavu je lakše nego pretvaranje plave hortenzije u ružičastu. Bele cvetove nažalost nije moguće pretoviriti u plave.

Kako biste dobili što bolje rezultate, najbolje je da započnete sa promenom ili zadržavanjem boje odmah kada posadite hortenziju. Sredstva koja zakiseljavaju zemljište treba primeniti 2-3 puta godišnje. Ukoliko je toplija zima i duža vegetacijska sezona 3 aplikacije su optimalne.

Kako da pretvorite boju cveta u plavu i zadržite je?

Na mnogim mestima možete naći savete da tlo možete da zakiselite kafom, sa epsom soli i sirćetom. Mi to nismo probali, ali suština je da se morate fokusirati na zemlju.


Ružičaste hortenzije možete da pretvorite u plave koristeći bazični sumpor i gips. Sipajte tanak sloj u rupu koju ste iskopali za sadnju cveta, a koja je šira bar desetak centimetara od sadnice. Proverite da li je tlo vlažno i dobro ga zalijte kada završite. Dodavanjem malča od oko 4-5 cm oko korena pomoćiće da se vlaga duže zadržava. Hortenzije nisu otporne na sušu, te je redovno zalivanje primarna mera nege.

Otkrivamo kako da dobijete plavu hortenziju - © Pixabay

Promena boje nije brz proces – ne očekujte trenutne rezultate. Nekada je potrebna cela sezona da bi počele da menjaju boju. Nakon dve do tri aplikacije zakiseljivača, cveće može u septembru da ima blago plavu boju.


Zakiseljavanje tla mora da se radi svake godine kako bi se plava boja zadržala. U godini kada je klima nešto toplija – kiseljenje tla se radi 3 puta, a ako je hladnije onda samo 2 puta godišnje.

Promeniti i zadržati boju hortenzije mnogo je lakše kada je u saksiji nego u vrtu. To je zato što u startu možete koristiti mešavinu zemlje za biljke koje vole kiselo tlo, a kasnije održavanje se može svesti na jednu do dve primene zakiseljivača tla godišnje.


Dodatni saveti

Cvetove koji su završili sa cvetanjem treba odrezati, jer tako biljka izgleda bolje.

Hortenzije ne morate da đubrite, odnosno ne morate da prihranjujete organskim ili mineralnim đubrivom. Svake godine ili svake druge možete da primenite dobar sloj komposta koji će, ne samo da neguje biljku i prihranjuje, već da pomogne i u očuvanju vlage.

Izvor: Joy Garden

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica