MERDEVINE U KOKOŠINJCU smanjuju stres i utiču na nosivost?

MERDEVINE U KOKOŠINJCU smanjuju stres i utiču na nosivost?

Trik za veću produktivnosti jata: Kako postavljanje žičanih merdevina smanjuje stres kod kokošaka - © Pixabay

Za mlade koke nosilje, prelazak sa farme za uzgoj na farmu koka nosilja može da bude veoma stresan, što dovodi do smanjenja njihove produktivnost ili potpunog zaustavljanja proizvodnje jaja. Šta se dešava sa kokoškama prilikom tranzicije i kako farmer može da utiče na povećanje njihove produktivnosti?

Nakon transporta u svoj novi dom, cilj farmera je da omogući novim kokoškama da se što pre prilagode novoj sredini, nađu mesto gde će jesti, ležati i nositi jaja. Kako se jata uglavnom mešaju, odnosno na farmi postoje jata koja su na njoj već duže vreme, to za nove kokoške znači da imaju nove cimere sa kojima treba da se suoče.

Početak proizvodnje jaja obeležavaju promene na hormonalnom nivou, što znači da se nove kokoške nose sa svim tim izazovima, dok njihova tela istovremeno prolaze kroz promene. Da stvari budu još gore, novo stanište se ponekad toliko razlikuje od okruženja u kojima su uzgajane da šok tranzicije ima produženi efekat stresa na ptice.

U Centru za pravilan uzgoj peradi i zečeva u Švajcarskoj, istraživač Ariane Stratmann izučavala je izazov uzgoja koka nosilja van kaveza i podelila je svoje preliminarne rezultate kako najbolje da se izvrši tranzicija kokošaka sa jednog mesta na drugo.

Teškoće u tranziciji nisu jedini problem već to obuhvata mnogo izazova. Osim transporta i hormonalnih promena, kokoške se bore i sa novim osećajem i potrebom da nađu sigurno mesto gde će da nose jaja, da se pregrupišu, da nauče navigaciju po novom okruženju kako bi pronašle izvore hrane i vodu.

Trik za veću produktivnosti jata: Kako postavljanje žičanih merdevina smanjuje stres kod kokošaka - © Pixabay

U studiji koju su istraživači sproveli, kokoške su trebale da se popnu na prečage kako bi pristupile hrani ali se ispostavilo da ptice nisu mogle to da shvate i nisu se hranile. Jednostavno, takav način ishrane nije primenjivan dok su gajene i bio im je potpuno nepoznat.

U idelanoj situaciji, kokoške bi trebalo premestiti u okruženje koje je slično onome odakle dolaze, međutim, to uglavnom nije moguće. Zato istraživači preporučuju farmerima da prvo posete farmu za uzgoj i razgovaraju sa proizvođačem kako bi videli zajedno kako mogu da se usklade.

Farma sa kokama nosiljama obično nema kontrolu nad uzgojem ptica, ali može da sarađuje sa onim od koga kupuje kokoške, odnosno može da se dogovori o prilagođavanju uslova uzgoja ukoliko kupuje veliko jato. Uspostavljanje saradnje na ovom nivou ne bi trebalo da bude teško jer se nove kokoške uglavnom kupuju od istih farmi za uzgoj, iz kojih su došle prethodne kokoške sa kojima je farmer bio zadovoljan.

Jedan od najvećih izazova u zatvorenom uzgoju bez kaveza i na više nivoa je taj, što ptice moraju da se kreću sa jednog nivoa na drugi kako bi se nahranile, spavale, nosile jaja. Kokoške koje nikada nisu boravile u takvom okruženju imaće velikih poteškoća sa tranzicijom, a to znači da će nositi malo ili neće uopšte nositi jaja u tom periodu. Što duže traje taj period, to je veći gubitak za farmera.

Trik za veću produktivnosti jata: Kako postavljanje žičanih merdevina smanjuje stres kod kokošaka - © Pixabay

Kada se kokoške drže u avijarnom sistemu, one se kreću kroz tri nivoa i to horizontalno i vertikalno. Ako se kokoške prvi put susreću sa takvim okruženjem, može biti prilično teško da shvate šta i gde treba da rade. Pored toga, razmak između nivoa je uglavnom prevelik jer kokoške nisu letači već preferiraju da hodaju i skaču, što im otežava prelazak sa jednog nivoa na drugi.

Istraživači trenutno rade na pronalaženju idealnog okruženja za koke nosilje, ali njihovo dosadašnje istraživanje potvrdilo je da postavljanje žičanih merdevina za prelazak sa jednog nivoa na drugi definitivno olakšava i poboljšava kretanje kokošaka, posebno kod područja sa velikim prometom, kao što je nivo gde su gnezda.

Pored toga, kokoškama su kosti i krila čvršći i manje su skloni deformisanju, imaju manje lomova kostiju usled padova i manje problema sa nožnim prstima.

Žičane merdevine su jeftine i jednostavne za postavljanje u bilo kom tipu velikih živinarnika, a zbog niza benefiti za kokoške preporuka su svakom farmeru koji se bavi uzgojem velikog broja živine, van kaveza i na više nivoa.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti