Samo ODREĐENE SOBNE biljke treba OROŠAVATI. Evo i kako!

Samo ODREĐENE SOBNE biljke treba OROŠAVATI. Evo i kako!

Postoje dve vrsta sobnih biljaka: one koje se orošavaju i one koje nikada ne bi trebalo. Česte su dileme kojim biljkama treba vlaga i kako to pravilno uraditi. Razrešavamo dileme i donosimo korisne savete.

Da li ćete orošavati svoju sobnu biljku zavisi od vrste koju imate i u kakvoj mikroklimi ona živi. Određene saksijske biljke vole vlažne listove, dok kod drugih to dovodi do problema poput pojave i širenja patogena.

Mnoge popularne saksijske biljke poreklom su iz džungli, gde je dosta velika vlaga vazduha, i dobro se snalaze kada je vlaga između 30-40%. Međutim, vazduh u zatvorenim prostorima je mnogo suvlji, a posebno u vreme grejne sezone. Većina sobnih biljaka to može da podnese, ali dodavanjem malo vlage možete da im pomognete.

Žuto lišće koje se uvija ili ima smeđe rubove (vrhove) su znaci da biljka ne dobija dovoljno vlage.

[related_post id =“1″]

Koje biljke vole vlagu?

Uglavnom tropske biljke vole vlagu i orošavanje, a neke od njih su: biljka zebra, anturijum, orhideje, palme, paprati, banana, begonija, fitonija, fern, filandedron, kaladijum…

Koje biljke nikada ne treba orošavati?

Biljke sa nežnim lišćem, poput afričke ljubičice ne podnose vlagu na listovima, a voda će prouzrokovati pojavu fleka na njima.

U ovom slučaju može da se koristi posuda sa šljunkom. Napuni se sa vodom odmah ispod vrha, a saksija sa biljkom se stavi na nju, vodeći računa da saksija ne dodiruje vodu.

Takođe, ne treba orošavati biljke kojima nije potrebno puno vlage poput sukulenata, dracene, lirastog fikusa, juke, zlatne puzavice, slonove noge ili slonovog stopala, sobne lozice, zelenog ljiljana.

Kako se sobne biljke pravilno orošavaju?

  • Ujutro koristite mlaku vodu kako bi lišće imalo priliku da se osuši tokom dana.
  • Poprskajte po gornjoj i donjoj strani lišća; treba da izgleda kao da je pala lagana rosa.
  • Neke biljke mogu da se orošavaju svakodnevno, dok je drugima potrebno samo jednom ili dva puta nedeljno, zato se obavezno raspitajte kod rasadnika o ovoj meri nege za konkretnu biljku koju imate.
  • Biljke koje vole vlagu potrebno je držati dalje od prozora, vrata i promajnih mesta.
  • Grupišite biljke.

Mera grupisanja biljaka može da vam pomogne da biljke same stvaraju vlagu jedna za drugu. Možete da grupišete male i velike biljke ili samo male. Bitno je da ne budu zbijene, odnosno da ostavite dovoljno prostora između saksija da vazduh može slobodno da cirkuliše.

Pored orošavanja, jednom ili dvaput godišnje saksijske biljke možete da istuširate u kupatilu ili dvorištu. To će da očisti listove, a pomoćiće u sprečavanju pojave grinja paučinara.

Izvor: Tree hugger

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti