
Podizanje ribnjaka: 15 pripremnih koraka do uzgoja ribe
Podizanje ribnjaka nije jednostavno i iziskuje pribavljanje opširne dokumentacije.
Izložba će biti postavljena u akvarijumima Centra za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju „Mali Dunav“.
Oblutak, nastaje marljivim, vekovnim „brušenjem“ kamena, delovanjem vode. Stanovnici Lepenskog Vira (pre 7.400 god.) verovali su u njihovu magijsku i religijsku moć. Oblutak je za njih bio totem, fetiš, pupak sveta. U skulpturu su ga pretvarali tehnikom iskucavanja i klesanja u plitkom reljefu, slično drvorezu.
Dela Lepenaca su najstarije monumentalne skulpture od kamena. Na skulpturama se prikazuje ljudsko telo, ali sa stilizovanom glavom. Prvi u istoriji su prikazali ljudsku glavu u tvrdom materijalu. Usled svoje egzistencijalne upućenosti na ribolov, glava skulptura je imala velika usta i krupne oči, kao kod riba. Veruje se da te skulpture predstavljaju ribolika božanstva.
I danas, oblutak predstavlja inspiraciju i izazov umetnicima. Tako je i zaljubljeniku u kulturu Lepenskog vira i autoru knjiga „Kuća Lepenskog Vira“ i „Sunce Lepenskog Vira“ Hristivoju Pavloviću, oblutak osnova iz koga nastaju umetnička dela.
Sam naziv izložbe „Lepenski oblutak – svoj na svome“ dovoljno govori o simbolici ove postavke baš u Centru koji nosi naziv „Mali Dunav“. Kako sam autor reče, to je najlogičnije mesto za postavku.
Podizanje ribnjaka nije jednostavno i iziskuje pribavljanje opširne dokumentacije.
Kako šaran podnosi ekstremno niske temperature i da li se njegova ishrana razlikuje tokom zimskih meseci? Odgovore na ova pitanja pročitajte u daljem tekstu.
U sušnici ne mora nužno da se dimi svinjsko meso. Masnije vrste ribe kao što su šaran, tostolobik i som, kada se nadime postaju pravi delikates.
Od 1. januara 2019. godine u Srbiji je zabranjen lov na kečige. Kečiga je veoma ugrožena vrsta ribe, pa će ova zabrana značajno doprineti obnavljanju populacije kečige.
U toku je praznični post te je ponuda i tražnja ribe na pijaci u Zemunu nešto veća. Najviše se traže šaran, smuđ, kostolobik, pastrmka, oslić i som.